3D printmarkt

Stoten polymeer poederbed en DLP/SLA de extrusietechnieken van de troon?

De markt voor 3D kunststof printen groeit naar ruim $24 miljard tegen 2025 om daarna door te stomen naar $55 miljard in 2030. Nu de algemene industrie op zoek is naar mogelijkheden om te digitaliseren, zal deze 3D printen in toenemende mate adopteren. Mold & Dies producenten effenen het pad voor een bredere doorbraak van additive manufacturing in de algemene maakindustrie. Dat voorspellen de analisten van SmarTech Analysis.


De marktvorsers hebben twee interessante rapporten uitgebracht. Het eerste gaat over de groei van de markt voor 3D polymeer printen; het tweede graaft dieper in de mate waarin de algemene industrie en de stempel en matrijzenindustrie in het bijzonder AM gaat toepassen.

SmarTech Analysis: industrialisatie van 3D kunststof printen zet nu door

Kunststof: naar $40 miljard dit decennium

3D printen met kunststoffen gaat sterk groeien, zo voorspellen de analisten. Deze markt groeit van net geen $10 miljard dollar afgelopen jaar naar $11,7 miljard dit jaar en bijna $25 miljard in 2024. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn om 3D printen met kunststoffen verder te industrialiseren, constateren de analisten wel dat er de laatste jaren flinke vooruitgang is geboekt. Daaraan heeft met name de materiaalontwikkeling bijgedragen.

Wordt extrusie van de eerste plaats verdrongen? 

Een interessant detail in dit rapport is dat SmarTech Analysis verwacht dat Polymer Powder Bed Fusion zich ontwikkelt tot de standaard, zowel lasersinteren als thermisch gebaseerde processen. Vanwege de hoge productiviteit en de potentie om onderdelen seriematig te gaan printen heeft deze techniek de meeste aantrekkingskracht op de maakindustrie. Tegen 2024 zal deze technologie samen met SLA en DLP de koplopersrol van materiaal extrusie technieken (voornamelijk filament) overnemen, althans wat betreft de omzet uit verkoop van hardware. 

Groei houdt aan, maar AM blijft bescheiden aandeel houden

De groei  houdt na 2025 aan. Tegen 2030 zal deze markt wereldwijd zo’n $55 miljard groot zijn, zowel de omzet in hardware als materialen en diensten. Alleen al de markt voor het 3D kunststof printen van onderdelen is dan zo’n $40 miljard groot. De analisten wijzen er in hun rapport op dat deze groei misschien ongebruikelijk voor de sector lijkt. De totale markt voor maakdelen bedraagt wereldwijd echter tussen de $12 en $20 triljoen. Vergeleken hiermee is de 3D printmarkt over tien jaar nog steeds relatief erg klein. SmarTech verwacht dat de technologie zich daarna blijft doorontwikkelen en marktaandeel blijft winnen. 

Automobiel- en luchtvaartindustrie trekken de kar

Dat komt onder andere doordat zowel de luchtvaart- als de automobielindustrie tegen 2030 significante aantallen onderdelen uit kunststof produceren met 3D printen. Tot nog toe liggen de toepassingen in deze sectoren vooral op het vlak van prototypes en tooling. Het derde segment dat groot wordt, is het 3D printen van consumentenproducten. Deze transitie zal tijd vergen, maar er zijn al consumentenproducten die in meer dan een miljoen onderdelen 3D geprint worden met kunststoffen. Het 3D printen van functionele onderdelen wordt dan ook de belangrijkste toepassing als het om kunststoffen gaat.

Tooling bereidt algemene industrie voor op AM

Een van de meest voorkomende toepassingen van 3D printen met polymeer is momenteel de productie van tooling. SmarTech Analysis heeft over deze markt deze week een apart rapport gepubliceerd, waarin wordt gekeken naar de groei van additive manufacturing in de algemene industrie en de toolingmarkt. Industriële producenten zoeken in toenemende mate naar mogelijkheden om hun supply chains te digitaliseren. Dit leidt ertoe dat in de algemene en de gereedschappenindustrie steeds meer bedrijven additive manufacturing inzetten. Deze deelmarkt zal dit decennium groeien naar een omvang van $5,48 miljard in 2029. Dit jaar is deze markt nog net geen miljard dollar groot. In dit cijfer zit zowel het 3D printen met metaal als met kunststof. 

Kunststof of metaal: wat groeit het hardst?

Kunststoffen leiden de groei in deze sectoren. Het blijft echter niet bij de huidige installed based voor het produceren van opspan- en bevestigingsgereedschappen. De groei zal verder aangewakkerd worden door de nieuwe, goedkopere extrusiesystemen waarmee technische kunststoffen ge-3D-print kunnen worden. Alleen al de extrusiemarkt zal tegen 2029 $772 miljoen groot zijn. De 3D metaalprintmarkt zal tegen die tijd in de algemene en toolingindustrie een omvang hebben van $557 miljoen. Het 3D printen van stempels en matrijzen zal een unieke rol gaan spelen, verwacht SmarTech Analysis. De producenten van matrijzen en stempels effenen het pad effenen voor een bredere doorbraak van additive manufacturing in de algemene industrie. Een van de aanjagers van de groei in de matrijsindustrie is het repareren en opwaarderen van tooling met ge-3D-printe inserts.

Meer informatie over de rapporten van SmarTech Analysis vind je hier

FOTO: een voorbeeld van digitalisering is te vinden bij Signify, dat sinds vorig jaar lampenkappen 3D print.

Back to top button