Materials

3D Systems Production Black 10: nieuw productiemateriaal

3D Systems komt met een nieuwe materiaal voor de Figure 4 SLA-printer. Production Black 10 is een materiaal dat thermoplastische eigenschappen bezit. Daarmee is geschikt voor het 3D printen van functionele onderdelen.

Het Amerikaanse concern zegt met Figure 4 Pro-BLK 10 de toepassing van 3D printen nog verder op te schuiven richting productie van functionele onderdelen. De Figure 4, die zowel als standalone machine als in een productiecel leverbaar is, leent zich hierdoor nog meer voor de productie van onderdelen met gedetailleerde details, zonder dat er gereedschappen voor nodig zijn. 3D Systems zegt dat dit materiaal het eerste AM-polymeer is dat eigenschappen bezit die tot nog toe geassocieerd worden met spuitgietmaterialen.

4 keer kortere doorlooptijd

Een van de voordelen in de verwerking is dat een reiniging met isopropyl alcohol (IPA) volstaat. Het materiaal heeft evenmin thermische uitharding nodig, wat de doorlooptijd aanzienlijk verkort. Bij een van de klanttesten die 3D Systems met Pro-BLK 10 heeft gedaan, leidde dit tot een vier keer kortere doorlooptijd vergeleken met de bestaande 3D printprocessen bij deze klant.

Figure 4
In de celuitvoering is de Figure 4 een autonoom werkende 3D printfabriek, bedoeld voor hoge output.

Schroefdraad meeprinten

Een van de pilotklanten in het Amerikaanse D&K Engineering in San Diego, een contract manufacturer die ook designengineering aanbiedt. In dezelfde buildjob heeft men meerdere verschillende producten met afwijkende schroefdraadmaat geprint. Elk daarvan leverde een perfect resultaat. D&K Engineering zet het nieuwe materiaal in op de Figure 4 Modular. “Met de toegenomen snelheid, kunnen we op de lijn meer projecten realiseren”, zegt Chris Nicoll, prototype labmanager.

Nog vier nieuwe materialen

3D Systems kondigt naast Figure 4 Pro-BLK 10 nog vier andere nieuwe materialen voor de Figure 4 3D printer aan. Figure 4 Eggshell AMB 10 is een materiaal voor gereedschappen voor het gieten van siliconen componenten. Figure 4 Temp 300-AMB is bestand tegen temperaturen tot 300 graden C. Figure 4 Flex-BLK 20 is een flexibel materiaal, bestand tegen hoge kerfinslag. En Figure 4 Rubber-BLK 10 is bedoeld voor het 3D printen van prototypes van harde, rubberachtige onderdelen, zoals grijpers, hendels en koppelingen.

FOTO: een luchtrooster voor een auto dashboard geprint met het nieuwe materiaal.

Back to top button