Materials

Stratasys Antero materialen naar de maan voor stralingstesten

Stratasys stuurt met een maanmissie van Aegis Aerospace verschillende materialen mee, waaronder Antero filament. Deze zullen op de maan getest worden. Ook een nieuwe fotopolymeer van Henkel wordt getest. Deze testen zijn onderdeel van een groter testprogramma voor toekomstige infrastructuren op de maan en andere planeten relatief dichtbij de aarde.


De Antero materialen waar het om gaat, zijn Antero 800NA FDM filament gevuld met wolfraam en Antero 840CN03, waarbij het om de ESD eigenschappen gaat. Dee twee materialen worden via een onbemande maanlander naar het oppervlak van de maan gebracht.

Stralingstesten moeten inzicht geven in geschiktheid Antero materialen voor toekomstige maannederzettingen

De donkergrijze vlakken zijn wolfraam gevuld Antero, het witte is Somos Perform. Het rode deksel op de bovenste foto beschermt de samples totdat ze aan boord van de maanlander gaan. (foto’s Stratasys)


Wolfraam als afscherming

Het eerste experiment beoordeelt de prestaties van een teststuk geprint met Stratasys Antero 800NA. Dit is een hoogwaardige thermoplast op basis van PEKK met uitstekende mechanische eigenschappen, chemische weerstand en weinig uitgassing. Hieraan wordt wolfraam toegevoegd met als doel afscherming tegen schadelijke straling zoals gammastralen of röntgenstraling.


Nieuwe ESD-fotopolymeer

Het tweede passieve experiment is ontworpen om te zien hoe 3D-geprinte materialen presteren in de ruimte. Het zal Antero 840CN03 filament bevatten, dat ESD eigenschappen heeft voor gebruik met elektronica en werd gebruikt in het Orion ruimteschip. Het experiment omvat verder een nieuw ESD-fotopolymeer dat door Stratasys-partner Henkel wordt geproduceerd voor gebruik met Stratasys’ Origin One 3D-printers. Het materiaal is ontworpen voor omgevingen met hoge temperaturen. Dit experiment zal couponmonsters van de 3D-geprinte materialen blootstellen aan maanstof, lage druk die kan leiden tot uitgassing, en de snelle temperatuurschommelingen die het gevolg zijn van het feit dat er vrijwel geen atmosfeer is op de maan.


Testprogramma

De materialen wordt naar het maanoppervlak getransporteerd in een door Stratasys 3D geprinte draagstructuur, gemaakt van Ultem 9085. Dit materiaal wordt vaker gebruikt in de luchtvaartindustrie. De beide testen maken deel uit van De eerste Space Science & Technology Evaluation Facility-missie (SSTEF-1) van Aegis Aerospace, Inc. SSTEF is een commerciële testdienst voor de ruimtevaart, ontwikkeld door Aegis Aerospace in Houston, Texas in het kader van NASA’s Tipping Point programma, om R&D-diensten te verlenen op het maanoppervlak. De Stratasys-experimenten worden gesponsord door Northrop Grumman.

Stratasys materialen en 3D printers zijn in de Benelux verkrijgbaar bij Seido Systems


Back to top button