Materials

Nieuwe materialen voor Stratasys productieprinters H350 en Origin One

Toolkit versnelt materiaal- en applicatieontwikkeling

Materialen: die zijn de sleutel voor het opschalen van additive manufacturing. Stratasys presenteert wat dit betreft op Rapid+TCT deze week zowel Nylon12 voor de SAF 3D printer als Dura56 van Henkel Loctite voor de Origin One printer. Henkel heeft nog een tweede materiaal voor deze machine ontwikkeld, het transparante IND405.


De Amerikaans-Israëlische 3D printerfabrikant bestempelt materialen als een wezenlijk onderdeel van de strategie om met de twee nieuwe 3D printers additieve productie op te schalen. In 2022 komt daarom Nylon 12 poeder beschikbaar voor de H350 SAF printer, waarvan de leveringen deze zomer zijn begonnen.

PA12 poeder voor H350 SAF printer in 2022 beschikbaar

Onderdelen voor de Kick elektrische step zijn geprint met Loctite Dura56.

PA12 poeder voor H350

De H350 printer (lees een uitgebreider artikel in de september editie van 3D Print magazine) is ontwikkeld voor serieproductie van eindonderdelen, bijvoorbeeld voor de machinebouw. In eerste instantie levert Stratasys PA11 voor de nieuwe 3D printer. Dit poeder is afgeleid van 100% bio-based bestanddelen. Volgend jaar komt daar PA12 bij. Deze Nylon variant levert naast maatnauwkeurigheid ook chemische resistentie en is voldoende slagvast voor toepassingen als opspanmiddelen, mallen en functionele eindonderdelen.

Loctite Dura56 voor materiaalintensieve toepassingen

Voor de Origin One, de DLP-printer die eind vorig jaar is overgenomen door Stratasys, heeft Henkel twee nieuwe materialen ontwikkeld. Loctite Dura56 is een duurzaam, slagvast fotopolymeer met een uitzonderlijke oppervlakteafwerking en een lage kostprijs per kilo. Het materiaal werd ontwikkeld voor toepassingen met een hoog materiaalverbruik en waarbij esthetiek en robuustheid van cruciaal belang zijn. Dura56 kan ingezet worden voor onder andere behuizingen, stekkerverbindingen en producten die een hoge oppervlakteafwerking vereisen. Henkel Loctite en Stratasys mikken hiermee op toepassingen in een breed scala aan industrietakken.

Transparant materiaal voor optische toepassingen

Het tweede materiaal voor de Origin One 3D printer is IND405 Clear, een eendelige semi-rigide 3D-printbare heldere fotopolymeerhars die zorgt voor een gladde oppervlakteafwerking, goede slagvastheid en rek. Onderdelen geprint in IND405 kunnen worden gepolijst tot een optisch heldere afwerking. Het materiaal kan machinaal bewerkt, getapt en gepolijst worden, en is ideaal voor microfluïdische apparaten evenals gidsbekledingen. Zijn kwaliteiten zijn het meest vergelijkbaar met ongevuld polypropyleen.

Ontwikkel toolkit voor materiaalproducenten

Omdat materialen zo belangrijk zijn, introduceert Stratasys op de AM-beurs in Chicago eveneens de Open Material License (OML) voor de Origin One. Met deze software kit, die later dit jaar leverbaar wordt, kunnen materiaalproducenten nieuwe materialen ontwikkelen en testen en voor applicaties workflows ontwikkelen. Dankzij de softwarekit kunnen ze een aantal parameters in de Origin One printers wijzigen, zoals de hoeveelheid licht, de temperatuur, de krachten en de druk per laag. Hiermee moet het ontwikkelproces voor nieuwe materialen of applicaties versneld worden.

In de Benelux vind je de H350 en Origin One printers van Stratasys bij Seido Systems

Back to top button