Materials

Roffelsen 3D ontwikkelt thuis composteerbaar filament

Lancering op Formnext 2021

Roffelsen 3D ontwikkelt een nieuwe type filament dat thuis gecomposteerd kan worden, zonder dat er specifieke voorwaarden gelden zoals temperatuur of druk. Binnen zes maanden wordt het composteerbaar filament door natuurlijke bacteriën in de grond volledig afgebroken. Een mogelijke toepassing is bloempotjes voor kwekers.


Het nieuwe composteerbaar filament was onlangs een van de noviteiten die de Nederlandse filamentproducent liet zien op Machineering, waar Roffelsen 3D deelnam aan het Flam3D collectief. “Zolang het materiaal droog is, is er niks aan de hand. Het rottingsproces begint zodra het materiaal in de natuur in contact komt met bacteriën die de degradatie in gang zetten”, legt Mark Roffelsen, eigenaar, uit. Het gaat specifiek om thuis composteren, dus zonder druk, hoge temperatuur of specifieke chemische omstandigheden.

Filament kan thuis zonder extra condities gecomposteerd worden

Certificering van nieuw filament

Om het filament deze bijzondere eigenschappen te geven, voegt de producent onder andere houtvezels aan het materiaal toe. Uit de testen blijkt dat het zich met een grotere nozzle goed laat printen. Momenteel is Roffelsen 3D bezich met certificering van het filament. “We willen het namelijk met certificaat gaan leveren.” Dat kan voor bepaalde toepassingen interessant zijn, omdat men dan de eigenschappen kan aantonen. Een van de toepassingen waar het team in Eindhoven zelf aan denkt, is het 3D printen van potjes voor kwekers, die dan in de grond vanzelf worden afgebroken.

Lancering op Formnext

Mark Roffelsen verwacht dat er nog meer toepassingen komen, zodra het filament beschikbaar is. De officiële lancering is tijdens Formnext half november, waar het Eindhovense kunststofbedrijf naar toe gaat met het collectief van Brainport Eindhoven en Flam3D. Mark Roffelsen wil deze composteerbaarheid ook mogelijk maken bij andere materialen.

PA6 filament met hogere stijfheid

Een andere actuele ontwikkeling is PA6 filament dat door toevoeging van additieve stijver is dan bestaande PA6 filamenten. Dit wordt specifiek voor een klant ontwikkeld. “Deze klant mist voldoende stijfheid in bestaande filamenten voor zijn toepassingen. Doordat we zelf compounderen kunnen we onderzoeken met welke additieven we het filament beter kunnen maken”, schetst Mark Roffelsen de aanpak.

Roffelsen 3D

Roffelsen 3D heeft de productie in Slowakije inmiddels uitgebreid. Daarnaast is er een Sales Manager aangetrokken die de internationale markten gaat ontwikkelen. Stefan Chamraz (rechts op de foto) heeft de afgelopen tien jaar bij meerdere bedrijven in de kunststoffenindustrie ervaring opgedaan in uiteenlopende functies.

Back to top button