Technology

Machineering lokt veel vragen uit over 3D printen

Meer dan 4100 bezoekers op eerste post-corona beurs

De interesse voor 3D printen onder de bezoekers van Machineering 2021 was groot. Die conclusie trekken de meeste deelnemers aan het Flam3D collectief op de Brusselse machinebeurs. Die trok ruim 4.100 professionele bezoekers, naast meer dan 300 studenten.


Veel belangstelling en gerichte vragen: zo typeert Kris Binon, directeur Flam3D de vele gesprekken die het team van Flam3D en de zes lidbedrijven die mee waren gegaan naar de vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie. Ook andere exposanten spraken over een goede belangstelling. Ook buiten het collectief van Flam3D was er ruimte voor 3D printen op de beurs.

K3D bracht op Machineering de mogelijkheden van 3D metaalprinten met laser poederbed technologie onder de aandacht. De belangstelling voor de mogelijkheden van deze technologie groeit, is de conclusie na drie dagen vragen beantwoorden. Veel mogelijkheden zijn nog steeds onbekend.

Makerpoint liet het brede gamma aan 3D printtechnologie zien, waaronder zowel de Formlabs Form SLA printer als de nieuwe Fuse 1 SLS printer. Sander Smit zegt dat de interesse voor de nieuwe SLS 3D printer in zijn algemeenheid groot is.

Vlak voor de start van Machineering maakte 3D Systems bekend scalmalloy, een hoogsterkte aluminium, vrij te geven voor de 3D metaalprinters van het concern. Op de beurs waren op de stand van het Formula Electric Belgium team, van de KU Leuven en Thomas Moore, onderdelen te zien die het studententeam al heeft ontworpen voor dit sterke materiaal. 3D Systems in Leuven heeft de rockers van elektrische racewagen geprint in deze legering. Scalmalloy is sterk genoeg om deze krachten op te vangen en licht genoeg om bij te dragen aan de gewichtsreductie.

Dries Verhees en Brian G Booth van het IPI Lab van UGent /Flanders Make presenteerden een concept voor een vision systeem om de kwaliteit van het 3D metaalprintproces te monitoren. Het monitoren van de meltpool is niet gemakkelijk, leert hun ervaringen. “Als je een control loop ontwikkelt, hou het eenvoudig. Alle laserinstellingen controleren is overkill”, aldus Dries Verhees.

In Vlaanderen schoolt de VDAB medewerkers in het werken met DED technologie. De deelnemers worden geschoold in WAAM-technologie en het nabewerken van de onderdelen met CNC technolologie. De VDAB gebruikt hiervoor het CAM-programma hyperMill van Open Mind. In de software programmeert men zowel de proces-instellingen voor het lassen van het materiaal alsook de robotbanen Daarnaast kan men het proces simuleren om vroegtijdig eventuele botsingen van de lastoorts of freesspindel te detecteren.

Nico Desmet, zaakvoerder van Digital Dot, toonde al een gereedschap voor composietverwerking dat geprint is op de nieuwe Massivit 10.000, die in november op Formnext te zien zal zijn. Massivit richt zich hiermee op industriële toepassingen, met name grote tooling voor serieproductie.  Met de Cast-In-Motion technologie van Massivit worden manueel werk met 90% teruggebracht, doorlooptijd met 80% en de kosten met de helft. De gereedschapkern wordt geprint met de GEL-technologie en deze kern wordt met de tweede printkop in de machine omgoten met een 2K expoyhars. Het GEL-materiaal lost op in water waarna de harde schelp over blijft die enkel nog uitgehard hoeft te worden.

Wie de beurs in Brussel niet heeft bezocht kan nog steeds terecht op Machineering Digital. Naast het zoeken naar exposanten kan men de Expert classes online nog volgen. Aanmelden is wel noodzakelijk

Lees ook: Roffelsen 3D ontwikkelt filament dat thuis composteerbaar is

Back to top button