Materials

3D Systems valideert Scalmalloy en Böhler M789 AMPO

Hoogsterkte aluminium en kobaltvrij gereedschapstaal

3D Systems geeft twee nieuwe gecertificeerde metalen vrij voor de 3D metaalprinters van het DMP 350 platform. Het gaat om Scalmalloy, ondermeer geschikt voor de halfgeleiderindustrie, en M789 van Böhler. Dit laatste is een kolbaltvrij gereedschapstaal ( na harden 52 HRC). Hiermee brengt 3D Systems legeringen op de markt voor veeleisende toepassingen.


Scalmalloy is een hoogsterkte aluminium legering, met een treksterkte van 520 MPa en een vloeigrens van 480 MPa. Met deze waarden heeft de legering betere mechanische eigenschappen van AlSi10MG, het referentiemateriaal. Dankzij de hoge treksterkte, leent het materiaal zich goed voor applicaties waarin de gewicht-sterkte verhouding belangrijk is.

Applicaties hoogsterkte aluminium in de halfgeleiderindustrie

Een toepassing van Scalmalloy in de automobielindustrie. 3D Systems ziet ook toepassingen in de halfgeleiderindustrie

Corrosiebestendige onderdelen 3D printen

Met dit materiaal kunnen fabrikanten zeer sterke, corrosiebestendige aluminium onderdelen produceren met behulp van volledig ontwikkelde printstrategieën die beschikbaar zijn in de 3DXpert software voor de DMP Flex 350 en DMP Factory 350 metalen 3D printers. Bovendien kan men deze onderdelen chemisch nabewerken, om daarmee de oppervlaktekwaliteit te verbeteren.  Toepassingen zijn onder andere te vinden in de luchtvaartindustrie (lichtgewicht structuurdelen, passieve RF onderdelen); de motorsport en automobielindustrie en de halfgeleiderindustrie. Toepassingen in deze laatste sector zijn onder andere manifold voor vloeistofcontrole, koelnozzles, wafertafels et cetera. Sclamalloy is oorspronkelijk ontwikkeld door APWorks.

Een matrijsinzet geprint met het materiaal van Böhler.

Kobaltvrij en 52 HRC gehard

Het tweede materiaal dat 3D Systems vrijgeeft voor de 3D metaalprinters is afkomstig van Böhler. Het gaat om M789 AMPO, een materiaal voor gereedschappen en matrijzen. Dit materiaal kan gehard worden tot 52 HRC en is volledig kobaltvrij. Dankzij de samenwerking van 3D Systems met GF Machining Solutions, heeft 3D Systems het materiaal kunnen certificeren. Klanten van de Zwitserse machinebouwer vragen naar een hard, corrosiebestendig materiaal voor het 3D printen van matrijzen en stempels. Ideale toepassingen voor M789 zijn matrijsinserts met conformal cooling,  tooling voor boren door bijvoorbeeld oliemaatschappijen en de automobielindustrie. In deze laatste industrietak gaat het om zowel matrijzen voor de productie van autobanden alsook voor onderdelen voor de aandrijflijn. Een van de voordelen van het Böhler M789 materiaal is dat men er dunwandigere producten mee kan printen.

3D Systems presenteert de beide legeringen half september op Rapid+TCT in Chicago. Bij de vrijgave heeft de printerfabrikant samengewerkt met respectievelijk APWorks en voestalpine Böhler Edelstahl.

Back to top button