MaterialsTechnology

Studenten KU Leuven recyclen kunststoffen tot filament

Demonstratie prototype extrusielijn tijdens Advanced Engineering

Studenten van de KU Leuven tonen op Advanced Engineering een prototype van een extrusielijn om filament te maken van gerecycleerde kunststoffen. De ontwikkeling van deze lijn is een van de activiteiten van de CORE studentencoöperatie van de Belgische universiteit dat zich bezighoudt met efficiënt energieverbruik. Naast het CORE-team doen ook nog andere studententeams mee, waaronder het team dat vorig jaar als eerste Scalmalloy kon testen op de 3D metaalprinters van 3D Systems.


Circulaire economie is een van de vier thema’s van CORE, waarin studenten en docenten van de KU Leuven aan innovatieve projecten rond duurzaamheid werken.

Experimenteren met recycling kunststofafval

Met de door de studenten ontwikkelde extrusielijn willen ze de berg plasticafval verminderen door polymeren te recyclen en er nieuw filament van te maken. Eind deze maand moet de lijn operationeel zijn in de community makerspace in Leuven. Studenten en anderen die hier werken, kunnen dan de kunststoffen die ze 3D printen naderhand herverwerken tot nieuw filament. Ook gaat men dan experimenteren met het recycleren van plastic afval tot nieuw filament.

NeuroTech: smeltkroes van innovatieve technieken

Het CORE team is een van de vijf studententeams van de KU Leuven die op Advanced Engineering in het TechnovationHub nieuwe concepten presenteren. Verder zijn er het Agoria Solar Team, het NeuroTech Leuven team, Aether en Formula Electric Belgium. Het NeuroTech Leuven studententeam verbindt veel interessante disciplines zoals machine learning, signaalanalyse, 3D printen, klinische psychologie en micro-elektronica met elkaar. Het fundament van elk project is niet-invasieve neurotechnologie. Bezoekers van Advanced Engineering Expo kunnen met een EEG-headset op de beurs hiermee kennis maken.

Gewichtsbesparing bij Formula E

Formula Electric Belgium toont op de beurs één van hun racewagens, samen met enkele demostukken, zoals koelmantels ontwerpen met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit team gebruikt veelvuldig 3D printtechnologie voor de productie van hun geoptimaliseerde onderdelen. Door de samenwerking met 3D Systems in Leuven lopen de studenten mee voorop als het gaat om technologie en materialen voor 3D metaalprinten. Verleden jaar konden zij al een onderdeel van de wielophanging laten 3D printen in Scalmalloy nog voordat deze sterke en lichte aluminiumlegering officieel was vrijgegeven door 3D Systems.

Meer over 3D printen op Advanced Engineering

Tijdens Advanced Engineering (11 en 12 mei in Antwerp Expo) organiseert SIM het Materials Forum, met onder andere een presentatie door Tine Baelmans van de KU Leuven over geautomatiseerde designoptimalisatie voor additive manufacturing. Karin Hemelsoet van de UGent houdt dan een lezing over innovatieve toepassingen voor AM. Bart Van der Schueren, CTO van Materialise, houdt de eerste dag een presentatie over 3D printen in agile productontwikkeling

Back to top button