Applications

Cybe Construction groeit uit het jasje: verhuizing naar nieuw pand

Bouwkosten met nieuwe gantry 3D betonprinter goedkoper dan traditioneel bouwen

CyBe Construction is ingetrokken in de nieuwe bedrijfshal aan de ‘bedrijfsboulevard’ in Oss. Op de nieuwe locatie heeft de fabrikant van een compleet ecosysteem voor 3D betonprinten alle ruimte om de groeiende vraag bij te houden. Momenteel worden er twee 3D betonprinters per maand gebouwd.


“Op dit moment hebben we een sales pace van 2 printers per maand, waardoor onze hal aan de Kanaalstraat te klein werd”, zegt Berry Hendriks, oprichter en CEO. “Met meer printers die worden ontwikkeld, ontstond er ruimtegebrek”. Vandaar dat de verhuizing naar een groter pand noodzakelijk werd.

Nederlandse fabrikant bouwt inmiddels 5 verschillende 3D betonprinters

Van twee naar vijf modellen

Want inmiddels kan het Nederlandse bedrijf vijf verschillende type 3D printers voor betonnen constructies leveren. Dat waren er lange tijd twee. Nieuw is een robot op een track, geschikt voor bouwbedrijven om grote objecten te printen in een bedrijfshal. Daarnaast ook ideaal voor pre-cast betonleveranciers, onderzoeksinstellingen of universiteiten. Naast dit type printer heeft CyBe ook een gantry systeem in de nieuwe productiehal in Oss. Hiermee is het mogelijk om bijna volledig afgewerkte woningen te prefabriceren. Hiermee moet de vierkante meter prijs uitkomen op zo’n 750 euro, waarbij conventionele woningen 1.000 tot 1.500 euro kosten. Het laatste type printer is een portaalsysteem met een ABB-robotarm om het bereik en complexere prints te vervullen.

3D betonprinten verlaagt CO2-emissie ten opzichte van traditioneel bouwen

Complete oplossing inclusief snel hardende mortel

CyBe levert de klanten een complete oplossing om met 3D betonprinten de bouw disruptief te veranderen. Behalve de betonprinters biedt CyBe eigen software aan (Chysel en Artysan), materiaal (CyBe Mortar), Design & Engineering en een eigen leerplatform (CyBe Lybrary) aan. Daarmee worden de complexe processen in de bouw vereenvoudigd en de ecologische voetafdruk verkleind. CyBe Mortar is, in vergelijking met andere betonmortels, al binnen 3 minuten hard en op structurele sterkte in slechts één uur. Met dit materiaal kan men de CO2 reductie bij bouwen met beton met 32% reduceren ten opzichte van de traditionele werkwijze. Dat komt onder andere doordat met 3D printen lokaal geproduceerd materiaal wordt gebruikt.

Van 25 naar 5 weken bouwtijd

3D betonprinten is, zeggen Berry Hendriks en Martijn Romijnders (3D Manufacturing Captain), een van de grootste innovatieve methoden in de bouwsector. Berry Hendriks komt uit een familie die dit jaar precies 100 jaar actief is in de bouwindustrie. Nog steeds leidt de familie Hendriks bouwbedrijf Hendriks in Oss. Deze ervaring heeft de oprichter van Cybe overtuigd dat het anders moet en kan in de bouwindustrie. Door gebouwen te 3D printen verkort men de bouwtijd van 25 weken naar slechts 5 weken. Verder wordt het bouwproces minder complex, efficiënter en duurzamer.

Back to top button