Technology

Kleding upcyclen dankzij 3D printen

Stratasys lanceert D2G kit voor J850 TechStyle 3D printer

Zet de mode-industrie de stap naar gepersonaliseerde kleding dankzij 3D printen? En kun je hiermee kleding upcyclen en de levensduur verlengen, om uiteindelijk naar een meer duurzaam mode-ecosysteem toe te gaan? Als het aan Stratasys ligt wel. Het introduceert voor de J850 TechStyle 3D printer een Direct-to-Garment (D2G) oplossing. De eerste toepassing is de Urban Tattoo denim collectie.

 
“Veel merken zijn beperkt in de mate waarin ze denim kleding in massa kunnen produceren, terwijl ze toch een niveau van personalisatie kunnen behouden dat betekenis heeft voor de drager”, zegt Zehavit Reisin, Senior Vice President Commercial Solutions, Stratasys. “Wij geven merken de kans om iets opmerkelijks te doen, om meer karakter aan hun kledinglijn te geven en tegelijkertijd een duurzamere bedrijfsvoering te stimuleren die meerdere doelgroepen in het hele consumentenspectrum aanspreekt.”


Full color 3D printen van sierstukken voor kleding geven personal touch aan massa product

Foto’s: Stratasys


Personaliseren

De D2G kit voor de J850 TechStyle 3D printer stelt mode-ontwerpers in staat om full color materiaal direct op textiel te printen waaronder denim, katoen, polyester en linnen. Zo kunnen ze kledingstukken die eerst gemaakt zijn met de bekende massaproductietechnieken uit de textielindustrie naderhand personaliseren. Dat gebeurt dan klantspecifiek. De kit wordt leverbaar voor twee formaten. Ook kan men de vorm en de stijl volledig afstemmen op de wensen van de drager van het kledingstuk.  Stratasys levert naast de kit een volledig digitale workflow.


Bijdragen aan duurzamer mode-ecosysteem

De mogelijkheden van de D2G kit voor de J850 TechStyle worden 23 april voor het eerst getoond tijdens de Texprocess beurs in Frankfurt. Daar wordt de Urban Tattoo collectie onthuld. In samenwerking met bekende ontwerpers Karim Rashid, Travis Fitch, Zlatko Yanakiev van Meshroom en Foraeva Studio, toont deze opvallende collectie de transformatie van gewone kledingstukken in buitengewone draagbare kunstwerken, die ze een persoonlijke identiteit en betekenis geven. De mode-ontwerpers denken dat ze hiermee kledingstukken kunnen upcyclen, om zo bij te dragen aan een duurzamer mode-ecosysteem. Dit sluit aan bij de strategie van Stratasys voor Mindfull Manufacturing. “Met Urban Tattoos versieren we niet alleen een kledingstuk, we geven het meer leven en pit”, zegt Naomi Kaempfer, Stratasys Creative Director. “Door lagen van verhalen en symboliek toe te voegen die resoneren met de individualiteit van de drager, helpen deze tatoeages consumenten hun identiteit te promoten en hun individualiteit te vieren. Het is een bewijs van de transformerende kracht van additive manufacturing technologie in de mode.”


Meer weten over de J850 TechStyle 3D printen? Seido Systems.

Back to top button