ApplicationsTechnology

Stratasys geeft fashion designers tool om direct op textiel te printen

Lancering van J850 TechStyle tijdens Milan Design Week

Stratasys brengt met de J850 TechStyle een 3D printer op de markt die rechtstreeks op textiel kan printen. Hiermee kunnen mode-ontwerpers hun creaties verrijken met 3D geprinte features en gemakkelijker kleding, tassen, accessoires en schoenen personaliseren.


De Nederlandse Lidewij Edelkoort, trendvoorspeller in de mode-industrie, merkt al langere tijd dat de mode-industrie veel interesse toont voor 3D printen. Met 3D printen kunnen de ontwerpers hun stoffen en creaties verrijken. Zij ziet dan ook veel potentieel voor de hybride oplossing, die ze bestempelt als het antwoord op miljoenen smeekbeden uit de mode-industrie voor zo’n oplossing.

Materiaalvariatie voor de mode-industrie

De J850 TechStyle print direct op zowel stof als op kledingstukken, inclusief denim, katoen, linnen, leer en polyester. De mode-ontwerpers hebben daarbij de keus uit een breed aanbod van materialen van Stratasys, waaronder Agilus 30 CMY voor flexibele full colour details en Vero ContactFlex, een transparante coating. Hiermee kan men accessoires printen die zijdezacht aanvoelen en zo beter aansluiten op de materialen waarvan het kledingstuk is gemaakt. Met de VeroVivid resins kunnen de ontwerpers meer dan 600.000 unieke kleuren printen, met uiteenlopende shore waarden om daarmee verschillende texturen te vormen. In één buildjob kunnen 7 verschillende materialen gecombineerd worden. Het effectieve formaat waarop de J850 TechStyle kan printen is 460 bij 350 bij 50 mm. Het stof dat in de printer gaat, mag maximaal 2 vierkante meter groot zijn.

Samenwerking Milanese modecentra

Om de introductie van de fashion printer te ondersteunen, is Stratasys een samenwerking aangegaan met een aantal partijen uit de mode-industrie. Daaronder Dyloan en D-house in Milaan. D-house, een innovatiecentrum voor de mode-industrie, gebruikt de fashion printtechnologie zowel in het ontwerpproces als de uiteindelijke productie. Stratasys Art, Design and Fashion Director Naomi Kaempfer zegt dat de nieuwe J850 TechStyle pas een begin is. “We gaan door met de ontwikkeling van de technologie en gaan pionieren met nieuwe fashion design innovaties.”

Collectie van zeven mode-ontwerpers

Stratasys demonstreert de nieuwe 3D printen inclusief toepassingen door zeven top mode-designteams tijdens de modebeurs SSYS 2Y22 op de Milan Design Week (6-12 juni). In de collectie die dan wordt getoond, zitten voorbeelden van jurken en pakken, luxe verpakkingen voor de mode-industrie, handtassen, accessoires en schoenen.

3D printen is al enkele jaren een aandachtspunt in de Belgische textielindustrie. Bij Centexbel lopen al sinds 2016 onderzoeksprojecten naar de toepassing van 3D printen in de textielindustrie. Zie ook deze berichten

Back to top button