3D printmarkt

Rapid.Tech 3D gaat meer dan ooit over toepassing van AM

Zowel in congres- als beursprogramma wordt trendbreuk zichtbaar

Markeert de 2022 editie van Rapid.Tech 3D in Erfurt een omslag in de AM-industrie? In het congresprogramma gaat het vaak over toepassingen en ontwikkelingen die van belang zijn als je 3D printen wilt inzetten als productietechnologie. En in het lijstje exposanten komen veel toeleveranciers van AM-onderdelen voor. Veel meer dan de printerfabrikanten zelf.

Rapid.Tech 3D, een van de oudste AM-beurzen in Duitsland, is eigenlijk altijd vooral een hoogwaardig congres geweest, aangevuld met een beurs waar meestal de grote spelers in de sector exposeerden. Van die laatste groep komt slechts een handvol, zoals Stratasys, Trumpf en Farsoon.

Verdrievoudiging productie laserpoederbed printers tegen 40% lagere kosten

Door met nieuwe software (van 3D Spark) heeft Fraunhofer IAPT de positionering van deze scharnier van een sportwagen op het bouwplatform geoptimaliseerd, waardoor meer onderdelen per batch geproduceerd kunnen worden en minder nabewerking nodig bleek. Hierdoor konden de kosten met 15% worden gereduceerd.

Doorbraakontwikkelingen bij LPBF?

Het congresprogramma is op alle drie de dagen nog steeds gericht op specifieke marktsegmenten en thema’s. Fraunhofer Kompetenzfeld Additive Manufacturing zet de schijnwerper op laser powderbed fusion technologie. De wetenschappers presenteren er de laatste innovaties in de klassieke metaalprinttechnologie, waaronder een doorbaak bij Fraunhofer IAPT om de productiviteit te verdrievoudigen en de kosten 40% te reduceren. “De verwachte productiviteitsstijging is interessant wanneer het gaat om nieuwe toepassingen waar AM nog niet concurrerend is. Hier richten wij ons vooral op structurele componenten in de automobielindustrie en hebben het potentieel kunnen aantonen voor staal,” legt Philipp Imgrund van het Fraunhofer IAPT in Hamburg uit. In een andere presentatie vanuit de Fraunhofer organisatie wordt een oplossing gepresenteerd om de oppervlaktekwaliteit van het LBPF-proces te verbeteren.

Plannen voor Duitse 3D printfabriek voor interieurs van transportmiddelen

Fabriek voor productie vliegtuiginterieurs

Als het om toepassingen gaat, zijn er themablokken in het congresprogramma die gewijd zijn aan onder meer automotive, bouw, toolmaking, medische industrie en de luchtvaartindustrie. In deze laatste industrie is 3D printen al heel concreet. Tijdens Rapid.Tech 3D is Bernhard Randerath, CEO van het recent opgerichte German Emirati Institute – Technologies 4.0 een van de keynote sprekers. Randerath gaat met name in op het 3D printen van interieurs van vliegtuigen, treinen, trams, auto’s en andere vervoersmiddelen. “3D printen kan zorgen voor nieuwe ontwerpen en functionaliteiten en synergiën bij de productie van onderdelen voor de verschillende transporttypes. Van afzonderlijke elementen tot geprinte cabines, het hele productgamma kan worden gereproduceerd – zonder dat er gereedschap hoeft te worden gemaakt of uitgebreide logistiek nodig is”, vat hij de voordelen samen. Het doel van het instituut is een 3D printfabriek te bouwen waar men interieurs voor de transportindustrie gaat ontwikkelen en produceren middels 3D printen.

Nederlandse startup AMbrace pesenteert on-demand productieconcept voor vliegtuigonderdelen

End-to-end security voor productie vliegtuigonderdelen

In het Aviation Forum tijdens Rapid.Tech 3D wordt ingegaan op de stand van zaken qua certificering van vliegtuigonderdelen. Toeleveranciers zoals FIT en MTU Aero Engines presenteren gecertificeerde AM productiesystemen voor de luchtvaartindustrie die ze al gerealiseerd hebben. Nils Gerlant, Chief Strategy Officer van het Nederlandse AMbrace laat op het beveiligd on-demand productieconcept voor vliegtuigonderdelen zien. De Nederlands-Duitse startup heeft een end-to-end systeem ontwikkeld waarmee 3D bestanden beveiligd naar gecertificeerde printers en fabrieken gestuurd kunnen worden. Daarmee kan de downtime tijdens reparaties van vliegtuigen verkort worden.

Hoewel de voorsprong van Duitse bedrijven groot is, stappen ook stilaan Nederlands toeleveranciers in additive manufacturing. Lees in de voorjaarseditie van 3D Print magazine het artikel over plaatwerkbedrijf Budé

Toeleveranciers voegen AM toe aan hun portfolio

Dit jaar doen veel 3D print bedrijven mee die zich nog het beste laten kwalificeren als AM-servicebedrijf. Dit is tekenend voor de voorsprong die de Duitse maakindustrie heeft als het gaat om de transitie van additive manufacturing van prototype naar serieproductie technologie. Een aantal van hen is vaste exposant, zoals FIT. Maschinenfabrik Berthold Hermle en alphacam. Dit jaar zijn er ook nieuwkomers. Een voorbeeld van een traditionele toeleverancier die additive manufacturing als aanvullende productietechnologie omarmt is Arnold Umformtechnik. De toeleverancier van verbindingselementen voegt 3D metaalprinten toe aan de technologie in de business unit Rapid Manufacturing. Hier worden tot nog toe met conventionele productietechnieken bijna serierijpe prototypes en voorserie producten gemaakt. Met additive manufacturing wil Arnold Umformtechnik de ontwikkeltijd van nieuwe producten versnellen. Na de acceptatie kunnen ze dan worden omgezet naar een technologie voor serieproductie als dat nodig is. Vooral het feit dat geen gereedschappen nodig zijn én de vormvrijheid zijn doorslaggevende voordelen voor de toeleverancier.

Rapid.Tech
Niemand kon drie jaar geleden weten dat het tot 2022 zou duren voordat Rapid.Tech 3D weer live door kan gaan.

Rapid.Tech 3D vindt van 17 – 19 mei plaats in Erfurt. Meer informatie vind je hier

Back to top button