Manufacturers

UltiMaker Factor 4 opstap naar de industriële markt

Nieuw ontwikkeld voor het 3D printen van functionele componenten voor eindtoepassingen

UltiMaker heeft op de Hannover Messe de eerste light industrial 3D printer van het concern gepresenteerd. Met deze Factor 4 wil het een heel nieuwe doelgroep aanspreken. “Niet alleen met de hardware maar met het hele ecosysteem gaan we naar meer industriële  toepassingen”, zegt Michiel Alting von Geusau, CEO.De CEO van het fusieconcern kondigde het eerder al aan dat Ultimaker dit voorjaar met een licht industriële 3D printer naar de markt zou komen. Zes jaar na de lancering van de S5 kiest Ultimaker opnieuw de Hannover Messe voor de lancering van een nieuwe 3D printer. Dit keer echter met een heel andere doelgroep dan engineers die snel over een prototype willen beschikken. Nu gaat het om de productie van onderdelen voor in eindtoepassingen.


Lees hier het eerdere interview met Michiel Alting von Geusau

De Factor 4 is zo stabiel dat de nauwkeurigheid over het hele bed binnen 0,2 mm blijft


Nauwkeurigheid over de hele bouwplaat

De 3D printer is hiervoor volledig nieuw ontwikkeld. Het bouwvolume is 330 bij 240 bij 300 mm; de bouwkamer is verwarmd tot 70 graden en er zit een compleet nieuwe extruder is, bestand tegen temperaturen tot 340 graden C. Het materiaalstation is geklimatiseerd met een vochtigheid die altijd onder de 15% blijft. De Factor 4 is zo stabiel dat de nauwkeurigheid over het hele bed binnen 0,2 mm blijft. De aandrijvingen zijn naar een hoger niveau getild, gekoppeld aan een nieuw ontworpen H-brug gantry. “Dit zorgt voor extra stijfheid waardoor we over de hele bouwplaat met dezelfde nauwkeurigheid printen”, zegt Andrea Gasperini, Product Manager, B2B Solutions bij UltiMaker.

Michiel Alting von Geusau (l) samen met productmanager Andrea Gasperini bij de Factor 4 op de Hannover Messe.


Automatisch rapport genereren

Daarnaast kan men van elke printjob automatisch een printrapport krijgen met informatie over de belangrijkste printparameters en eventuele afwijkingen die geconstateerd zijn. Andrea Gasperini verduidelijkt dat UltiMaker met dit Onboard Print Process Reporting tracaebility en validatie integreert in de nieuwe Factor 4. Gecombineerd met een closed loop sensor die het printproces eventueel bijstuurt moet dit het vertrouwen van klanten in een geprint onderdeel vergroten. “De industrie heeft vertrouwen nodig. Dit hebben we tot nog toe gemist. Dat het nu op de Factor 4 zit is een teken van volwassenheid van de technologie.”

Een voorbeeld van een product dat een pilotklant met de Factor 4 print: het gereedschap voor de automotive industrie vervangt een stalen gereedschap en bespaart de klant €300 per gereedschap. Het is geprint met het nieuwe materiaal PPS-CF, een semi-kristallijn thermoplastisch materiaal, versterkt met koolstofvezel. Het heeft een temperatuurbestendigheid van meer dan 230 °C en is vlamvertragend. De bovenste productklemmen zijn geprint met iglidur 190.


Met klanten applicaties ontwikkelen

UltiMaker begin in mei met de uitlevering van de eerste nieuwe Factor 4 3D printers, die in de fabriek in Nederland geproduceerd worden. De komende tijd wil het bedrijf samen met klanten applicaties ontwikkelen, zo zegt Michiel Alting von Geusau. Hij kijkt daarbij onder andere naar markten zoals automotive, defensie, robotics en naar de algemene maakindustrie, waar bedrijven onder andere aluminium en stalen onderdelen kunnen vervangen door 3D geprinte onderdelen. Hiervoor introduceert UltiMaker samen met de Factor 4 nieuwe materialen zoals PET-CF, die met een dubbel zo hoge snelheid geprint kunnen worden als met de S-serie printers. Een nieuw materiaal is UltiMaker PPS CF, een composietmateriaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. Volgens Michiel Alting von Geusau ligt er een grote, onontgonnen markt voor de lichte industriële 3D printer omdat veel bedrijven in de industrie zich amper bewust zijn van de mogelijkheden. Om dat de onderstrepen wijst hij naar de grote spelers op het vlak van digitalisering op de Hannover Messe. “Je ziet wel robots bij hen op de stands, maar geen 3D printers.”


In de volgende editie van Solutions Magazine kun je meer over de nieuwe UltiMaker Factor 4 lezen.

Back to top button