Applicationsprinters

UMaine verbetert wereldrecord 3D printen: 227 kilogram per uur

Onderzoek naar toepassingen in productie woningen en defensie applicaties

227 kilogram. Zoveel materiaal kan de nieuwe 3D printer van de Universiteit van Maine per uur printen. Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), zoals de wetenschappers de 3D printer noemen, schakelt dynamisch tussen verschillende processen zoals grootschalige additieve productie, subtractieve productie, continue tape leggen en robotarmbewerkingen. Men wil vooral afvalresten uit houtzagerijen gaan gebruiken als grondstof voor het grootformaat 3D printen.De Universiteit van Maine (UMaine) heeft de nieuwe 3D printer gepresenteerd aan onder andere vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van defensie. Met meer dan $93 miljoen dollar is dat een van de grote subsidiegevers voor onderzoek in het Advanced Structures and Composites Center (ASCC). De thermoplastische polymeerprinter is ontworpen om objecten te printen die bijna 30 meter lang zijn, 9,75 meter  breed en 5,50 meter hoog. Dat is vier keer zo groot als het vorige model uit 2019, waarmee de universiteit het Guiness World Record haalde.

De officiële presentatie van de nieuwe grootformaat 3D printer aan de Universiteit van Maine.


Biobased grondstoffen printen voor huizenbouw

“FoF 1.0 verlegt de grenzen van nieuwe onderzoeken om deze collaboratieve robotica-operaties op zeer grote schaal te integreren met nieuwe sensoren, krachtige computers en kunstmatige intelligentie om born-certified systemen te creëren die voldoen aan hoge kwaliteitsnormen,” zei ASCC Executive Director Habib Dagher. De  grootformaat 3D printer zal onder andere ingezet worden voor de ontwikkeling van biobased grondstoffen uit houtresten die overvloedig aanwezig zijn in Maine. 3D printen in dit formaat moet de commercialisering van deze materialen bevorderen. Zo gaat men in het project BioHome3D aan de slag met duurzame, betaalbare huisvesting. Tegelijk denkt men aan toepassingen voor lichtgewicht, snel inzetbare structuren en scheepsbouwtechnologieën.


Nieuwe onderzoekslaboratorium

De onthulling van FoF 1.0 loopt vooruit op de geplande opening deze zomer van een nieuw onderzoekslaboratorium van 47.000 m², de Green Engineering and Materials (GEM) Factory of the Future. De faciliteit, waarvan de eerste steen in augustus wordt gelegd, is bedoeld om productie-innovatie in meerdere sectoren te verbeteren. Het primaire doel is om duurzamere productiepraktijken te faciliteren en op te schalen door de introductie van de volgende generatie oplossingen en biomaterialen, waarbij uitdagingen zoals een afnemende beroepsbevolking en gespannen toeleveringsketens worden aangepakt met lokale oplossingen.

Jaarlijks meer dan een miljoen ton houtresten in zijn zagerijen, die gebruikt kunnen worden als grondstof voor 3D printen


Miljoen ton houtresten per jaar verwerken

De onderzoeksfaciliteit zal niet alleen geavanceerde productieprocessen opschalen, maar ook innovatieve materialensystemen onderzoeken door prioriteit te geven aan gerecyclede en biogebaseerde materialen, zo schrijft de Amerikaanse universiteit. Maine, de meest beboste staat in de VS, produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton houtresten in zijn zagerijen, die gebruikt kunnen worden als grondstof voor 3D printen.


Foto’s UMaine

Back to top button