ManufacturersTechnology

Formlabs kiest in Form 4 voor DLP voor hogere productiviteit

Nieuwe 3D printer print tot vijf keer sneller

Formlabs wil met de nieuwe Form 4 vooral de snelheid van het printproces verhogen. Hierdoor is de fabrikant afgestapt van de laser als energiebron. De nieuwe Form 4 is een echte DLP machine. Hierdoor print men twee tot vijf keer sneller dan met het voorgaande model dat uitgefaseerd wordt.De snelheid van de Form 4 komt door de nieuwe Low Force Display printengine. Het gaat hier om een combinatie van krachtige LED’s en maskeerlenzen die elke harslaag onmiddellijk uitharden, ongeacht de grootte of hoeveelheid van het onderdeel. Dit betekent dat het aantal onderdelen dat in een batch wordt geprint geen invloed meer heeft op de printtijd. In de Z-richting haalt men een printsnelheid tot 100 mm per uur. Kleinere onderdelen worden binnen twee uur geprint.


Printtijd onder de 2 uur voor kleinere componenten

Deze steunen voor remklauwen zijn in 3 uur en 47 minuten geprint met de Form 4.


Na 130.000 SLA-printers nu DLP

Dertien jaar na de introductie van de eerste Form laat de Amerikaanse fabrikant het oorspronkelijke concept van Low Force Stereolithografie los. Op basis daarvan zijn in al die jaren zo’n 130.000 3D printers gebouwd. Formlabs blijft deze technologie voorlopig wel aanhouden voor de grotere systemen. In de ontwikkeling van de nieuwe printengine heeft Formlabs er wel aan gewerkt om de oppervlaktekwaliteit op een praktisch gelijk niveau te houden. Vaak betekent bij DLP printen dat de hoge snelheid te koste van de oppervlaktekwaliteit gaat. De nieuwe backlight Unit bestaat uit 60 LED’s, geïntegreerde koeling en collimator lenzen voor het precies uitlijnen van de lichtbundels. Het optisch vermogen van de nieuwe printengine bedraagt 16 mw/cm2. Formlabs maakt het printen daarnaast gemakkelijker, door de opwarmtijd te verkorten.

De unit met de lenzen voor de correcte uitlijnen van de lichtstralen.


23 materialen gevalideerd

Bij de lancering van de Form 4 heeft Formlabs 23 materialen gevalideerd, waaronder zes heel nieuwe harsen. Hieronder zowel een hars voor snel printen, zowel prototypes als orthodontie modellen, als een hars voor fijne details. Door de hogere printsnelheid, een groter bouwvolume (30% +) en een langere intervaltijd voor onderdelen die vervangen moeten worden, dalen de kosten per geprint onderdeel tot wel 40%, zegt Formlabs.

Foto: Formlabs presenteerde de nieuwe printer vorige week op de Hannover Messe.

Back to top button