Technology

Juggerbot 3D ontwikkelt groot formaat multi AM systeem voor Amerikaanse luchtmacht

Eén machine voor zowel thermohardende polymeren als hoogwaardige thermoplastische materialen

3D printerfabrikant JuggerBot 3D in de VS krijgt een subsidie van $4 miljoen voor de ontwikkeling van een groot formaat hybride systeem. De subsidie komt van het ministerie van defensie. Juggerbot 3D gaat zowel resin (Direct Ink Writing) als pellet 3D printen integreren in één machine.De directe subsidiegever is het Air Force Research Laboratory (AFRL). Dit onderzoekslaboratorium voor de Amerikaanse luchtmacht zoekt oplossingen om de productiekosten van de vliegtuigen te verminderen; voertuigen te ontwikkelen die minder wegen en die de schaalbaarheid van de productie in lijn brengen met de relevantie van de techniek. Door de beide printtechnieken te combineren wil men met één machine zowel geavanceerde thermohardende polymeren als hoogwaardige thermoplastische materialen verwerken.


Uitgebreide materiaal- en proesmodellen


Composiet AM

Dit laatste punt is een kritisch aspect van het project: de ontwikkeling van composiet AM, in het bijzonder met hoge temperatuur structurele epoxies en andere thermohardende harsen in combinatie met thermoplastische harsen. Als men hierin slaagt, zal dit de manier veranderen waarop vliegtuigstructuren worden ontworpen, gefabriceerd en onderhouden voor vliegtuigen met een beperkte levensduur. Als printtechnologie voor de harsen kiest men Direct Ink Writing (DIW). Volgens Juggerbot kan deze technologie gebruikt worden om geavanceerde thermisch uitgeharde thermohardende materialen te verwerken met eigenschappen die lacunes in het traditionele 3D-printproces opvullen. Een belangrijk aspect van dit project richt zich op de ontwikkeling van uitgebreide materiaal- en procesmodellen die een betere voorspelling van materiaaldepositiekarakteristieken en resulterende kritieke componenteigenschappen mogelijk maken. Hiervoor sluiten binnenkort nog enkele technische onderzoeksinstellingen aan. Voor dit deel is zijn er extra onderzoeksgelden beschikbaar.


Aanzienlijke waarde voor de luchtmacht

“Het succes van dit project zal aanzienlijke waarde genereren voor de Amerikaanse luchtmacht en de additive manufacturing industrie in bredere zin door het gebruik van thermohardende en thermoplastische hybride extrusie te demonstreren”, zegt JuggerBot 3D President en medeoprichter Zachary DiVencenzo. “Het ontwerpen en ontwikkelen van deze nieuwe technologie voor grootformaat composieten zal de industriële basis van lucht- en ruimtevaart en defensie verbeteren, zodat de tijd en kosten voor de productie van kritische onderdelen kunnen worden teruggebracht binnen een tijdsbestek dat dringend noodzakelijk is om aan de behoeften te voldoen.” Het project, waar Amerika Makes bij betrokken is, heeft een looptijd van 24 maanden.

JuggerBot 3D bouwt in het project verder op hun commerciële platform, de Tradesman Series. Het nieuwe hybride systeem omvat het industriële extrudersystemen (voor een breed scala aan hoogwaardige thermoplastische materialen) en een tweedelig harsdoseersysteem, dat thermohardende materialen op schaal kan verwerken

Foto: Juggerbot 3D

Back to top button