Materials

Doorbraak bij 3D printen monolithische tandprothesen met NextDent materialen

3D Systems ontwikkelt nieuwe NextDent materialen voor jetting technologie

3D Systems meldt een doorbraak op het vlak van 3D printen van tandprothesen. Dankzij nieuwe materialen in de NextDent lijn introduceert het Amerikaanse concern een oplossing om monolithische dentale prothesen te printen met jetting technologie. De prothesen zijn opgebouwd uit meerdere materialen die een duurzame prothese voor de patiënt garanderen.3D Systems’ materiaalwetenschappers ontwikkelden NextDent Jet Denture Teeth en NextDent Jet Denture Base. Het eerste materiaal is speciaal geformuleerd om de stijfheid en esthetiek van tanden na te bootsen en het tweede om schokken te absorberen. Wanneer deze materialen worden gebruikt als onderdeel van de monolithische jetted protheseoplossing kunnen tandtechnische laboratoria prothesen produceren met onder andere een hoge breukweerstand. Bovendien verkort de doorlooptijd van de productie van de prothese door de snelheid van 3D Systems’ jetting technologie.


Goedkeuring van FDA voor NextDent materialen in tweede helft 2024 verwacht

3D Systems heeft een doorbraak bereikt in het printen van monolithische tandprothesen die een goede esthetiek combineren met langdurig goed blijvende materiaaleigenschappen. (Foto’s 3D Systems)


Superieure prothese

De unieke NextDent materialen leveren de gewenste combinatie van esthetiek, slijt- en vlekbestendigheid in de tanden, met uitzonderlijke breukbestendigheid (taaiheid en sterkte) in het tandvlees. Deze combinatie resulteert in een protheseproduct dat superieur is aan alle andere momenteel beschikbare oplossingen. Wanneer deze materialen worden gebruikt als onderdeel van 3D Systems’ complete workflow, bestaande uit materialen, 3D printtechnologie, software en diensten, kunnen tandtechnische laboratoria met grote volumes efficiënter kunstgebitten leveren met verbeterde prestaties en esthetiek.Glidewell wil oplossing later dit jaar implementeren

Een van de eerste tandtechnische laboratoria dat het nieuwe materiaal heeft getest is Glidewell, ’s werelds grootste producent van restauratieve tandheelkundige hulpmiddelen. Glidewell zegt dat de prestaties van de gejette tandprothesen boven alle andere oplossingen staan. Het bedrijf gaat de nieuwe workflow van 3D Systems later dit jaar implementeren in het proces.  De introductie hangt mede af van de FDA goedkeuring die 3D Systems nog moet krijgen. Het verwacht dat de FDA in de tweede helft van 2024 de goedkeuring verleent.

De dentale 3D printmarkt is een snel groeiende markt. 3D Systems verwijst naar een rapport van 360 Research Reports waarin voorspeld wordt dat deze markt gaat groeien van $1 miljard in 2021 naar meer dan $2 miljard in 2028.

Back to top button