MaterialsTechnology

Oceanz 3D Printing ontwikkelt nieuwe Food Grade materialen

Introductie tijdens ESEF Maakindustrie

Oceanz 3D Printing introduceert op ESEF Maakindustrie nieuwe Food Grade materialen. Naast de algemene machinebouw is de voedingsmiddelenindustrie een van de groeisectoren voor 3D printen, merkt men bij het Edese 3D printbedrijf. “Engineers begrijpen inmiddels de voordelen van printen en zoeken daar nu de materialen bij”, zegt Oceanz COO Stefan Holdinga, verantwoordelijk voor operationeel en commercieel beleid.Oceanz 3D Printing heeft de fase waarin elke dag gepersonaliseerde telefoonhoesjes werden geprint achter zich gelaten. Patiënt-specifieke medische 3D technologie wordt tegenwoordig in een dochteronderneming gebruikt. De focus van het 3D printbedrijf in Ede, dat dit jaar opnieuw aan ESEF Maakindustrie deelneemt, ligt volledig op de B2B markt. En dan met name op de machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. “Het gros van onze orders komt uit de industrie. En machinebouw is de gemene deler”, zegt Holdinga.


De AM-techniek is verbeterd; first time right begint te komen en post-processing is uitgebreid

Foto: Oceanz 3D Printing


Machinebouwers omarmen 3D printen

Daar zijn meerdere redenen voor. Door de nasleep van de Corona lockdowns zijn machinebouwers meer op hun hoede; ze zien de risico’s van uitbesteding in het Verre Oosten. Tegelijkertijd willen ze meer flexibiliteit. Sneller iteraties kunnen doen. Dus kleinere series; 10, 20 of 30 onderdelen voor een machine. Sporadisch een serie van duizend stuks. En dan biedt 3D printen de oplossing. Stefan Holdinga schrijft de toenemende interesse uit de machinebouw toe aan de combinatie van een bredere acceptatie alsook de verbeterde kwaliteit van het SLS printen. “We hebben als industrie zelf ook stappen gezet. De techniek is verbeterd, de maatvoering; en ‘first time right’ begint steeds meer te komen.” En de post-processing mogelijkheden zijn uitgebreid: chemisch polijsten, kleuren, inserts plaatsen of zelfs onderdelen assembleren. “Als machinebouwers eenmaal 3D printen ontdekt hebben, de voordelen in design en snelheid ervaren, dan worden ze repeterende klanten.” Vaak plaatsen de klanten de orders op projectbasis: alle onderdelen voor een specifieke machine in een order printen.


PA12 Blauw en speciale ‘metal detectable’ variant

Om de vraag vanuit de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie beter te kunnen beantwoorden, heeft Oceanz 3D Printing twee nieuwe materialen ontwikkeld, specifiek voor deze sector. Deze worden tijdens ESEF Maakindustrie voor het eerst op een vakbeurs getoond. Beide materialen zijn PA12 Blauw. Het ene is een gewoon PA12 Blauw met certificering voor de voedingsmiddelenindustrie; het andere is een variant hierop die ‘metal detectable’ is doordat er hele kleine metaaldeeltjes aan toegevoegd worden. Stefan Holdinga: “Als een metaaldetectiesysteem in de productielijn niet nodig is, kiezen we voor de gewone variant. Maar als een lijn wel voorzien wordt van metaaldetectie, kunnen we nu ook 3D printen als productietechniek voor onderdelen aanbieden.” Oceanz heeft deze kunststoffen voor de SLS printer zelf ontwikkeld en kan ze nu in een stabiel proces op de machines verwerken. Eerder al had het voedselveilig PA11 Blauw ontwikkeld en een PA12 wit voor de voedselindustrie. “Klanten geven de voorkeur aan PA12; het is een stabiel materiaal. En kostentechnisch is het gunstiger voor de eindklant”, aldus Stefan Holdinga.


Projectbasis

Oceanz kiest bij projecten in de voedingsmiddelenindustrie standaard voor PA12 Blauw, mede omdat het materiaal door en door blauw is en het met een constante kwaliteit geprint kan worden. Het metal detectable PA12 Blauw wordt op projectbasis aangeboden, alleen als de klant dit nodig heeft. ‘Als je metaal toevoegt ,wordt het kunststof zwaarder. Dat kan bij grippers een issue zijn; dan gaat het juist om zo licht mogelijk te construeren.” Oceanz levert de onderdelen geprint in de Food Grade materialen inclusief certificaten, zodat de machinebouwers aan de eindklant kunnen aantonen dat de materialen voedselveilig zijn en ze conformeren aan alle internationale wet- en regelgeving.


Gratis toegangskaarten voor ESEF Maakindustrie bestel je hier

Back to top button