ApplicationsMaterials

NextDent CEO eerste mens met 3D geprinte kroon

Rik Jakobs, ceo van Vertex Dental / NextDent, heeft als eerste persoon wereldwijd een 3D geprinte permanente MFH kroon, geplaatst op een tandwortelimplantaat. De kroon is de volgende ontwikkeling van NextDent op weg naar het disruptief veranderen van de dentale wereld. Rik Jacobs: “Ik ben er erg trots op dat wij nu aan de wereld kunnen laten zien dat het printen van een (permanente) kroon op tandwortelimplantaat werkelijkheid is geworden! De kroon past perfect omdat deze op de µm nauwkeurig geprint is.”

 

Rik Jacobs (NextDent) laat 3D geprinte MFH -kroon bij zichzelf plaatsen

De onthulling van de 3D geprinte kroon heeft vandaag plaats gevonden op het Vertex-Dental/NextDent congres ‘3D printing in Dental, a Game Changer’, De Nederlandse ondernemer, die al eerder met een biocompatible printmateriaal voor dentale toepassingen op de markt kwam, wil een statement maken met het plaatsen van de kroon. Volgens hem is de dentale markt klaar voor de implementatie van 3D printtechnologie in de dagelijks workflow.

 

MFH kroon
NextDent zet de volgende stap in dentaal 3D printen. Met een nieuw ontwikkeld materiaal kunnen kronen direct 3D geprint worden en op de wortel worden geplaatst.

 

Permanente kronen printen

Rik Jacobs gaat hierbij een stap verder dan de dentale industrie tot nog toe doet. Het printen van tandwortelimplantaten en onderstructuren zijn dan wel geaccepteerd, de uiteindelijke kroon komt nog altijd tot stand op klassieke manieren. Daar boekt NextDent nu een doorbraak met het nieuwe biocompatibele 3D printmateriaal. Het materiaal voldoet aan strenge, door de overheid bepaalde richtlijnen. De materialen zijn allen CE-gecertificeerd volgens de medical device directive 93/42/EE en daardoor ook geschikt voor lokale registraties. Alle CE-geclassificeerde en biocompatibele materialen zijn uitgebreid getest op biologische veiligheid, om ervan verzekerd te zijn dat ze zonder beperkingen gebruikt kunnen worden bij patiënten. De materialen zijn getest op cytotoxiciteit, implanteerbaarheid, gevoeligheid, genotoxiciteit en interne en externe irritaties. De materialen worden aangeboden in verschillende kleuren en zijn voor een breed scala aan dentale toepassingen inzetbaar. Daarbij is het te printen materiaal heel eenvoudig en snel te verwisselen. Met al eerder ontwikkelde 3D printer wordt de kroon zeer nauwkeurig geprint.

 

Zo gaat de dentale workflow eruit zien volgens NextDent.
Zo gaat de dentale workflow eruit zien volgens NextDent.

 

Dentale workflow verandert drastisch

Hiermee verandert het Nederlandse bedrijf de worklflow in een tandheelkundige praktijk drastisch. Na het scannen en designen van de kroon kan deze direct 3D geprint worden van het uiteindelijke materiaal, zonder verdere tussenstap. Rik Jacobs: “Er is een nieuwe infrastructuur ontstaan. Aangezien de scanners, de software, de materialen, de hardware (printers) en de juiste tools om de werkstukken mee na te bewerken inmiddels technisch (uit)ontwikkeld zijn, zijn wij overtuigd dat 3D printen voor dentale toepassingen een grote vlucht gaat nemen.” Hij wordt daarin gesterkt door een recent marktonderzoek waarin voorspeld wordt dat de dentale 3D printmarkt de komende jaren gaat groeien naar meer dan 3 miljard dollar. De voordelen van het 3D printen van kronen zijn de voorspelbaarheid waardoor fouten gereduceerd worden, de nauwkeurigheid, de vormvrijheid die de tandarts heeft en de tijdbesparing. Laboratoria kunnen hun werkpakket vergroten doordat er minder handenarbeid nodig is. Het levert ook een kostenbesparing op. En de patiënt bespaart een aantal bezoeken aan de tandarts.

 

Nederlandse ontwikkeling

MFH (Micro Filled Hybrid) is door Rik Jacobs ontwikkeld in samenwerking met professor Daniel Wismeijer Hoogleraar Orale Implantologie en Prothetische Tandheelkunde aan de ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam). Hij heeft ook de kroon geplaatst. NextDent werkt nauw samen met TNO Additive Manufacturing.

 

Bekijk hier een video van het plaatsen van de kroon, gevolgd door een toelichting door Daniel Wismeijer en Rik Jacobs.

 

Back to top button