MaterialsTechnology

Nexa3D verbreedt materiaalportfolio en presenteert nieuwe snelle SLS printer

ProductionToGo start korte termijn verhuur van industriële 3D printers

Nexa3D heeft op Formnext meerdere innovaties aangekondigd, zowel qua hardware als materialen. Bijvoorbeeld de xCure Desktop, een flexibel systeem voor het snel uitharden van harsen; en een oplosbaar materiaal voor het printen van spuitgietmallen. ProductionToGo, de Benelux dealer, voegt hier nog een nieuwigheid aan toe: met het QLS 260 systeem printen met gerecycled poeder van de HP printers.


Nexa3D, dat daags voor de beurs aankondigde Essentium 3D over te willen nemen, introduceerde op Formnext de QLS 260, een nieuwe SLS-printer die voortaan met een geïntegreerde stikstof generator wordt geleverd. “Klanten vroegen hiernaar. Nexa3D heeft naar hen geluisterd”, zegt Ahmed Abo Seada, directeur ProductionToGo Benelux, de dealer voor Nexa3D. De nieuwe QLS 260 rondt een volledige productiecyclus af binnen 21 uur.


TPC en metalen printen

Een nieuw materiaal voor deze SLS printer is Infinam TPC van Evonik. Deze elastomeer is bedoeld voor toepassingen in onder andere de schoenenindustrie, pakkingen, afdichtingen, orthesen en prothesen en consumentenproducten. Qua levensduur, buigbaarheid, chemische resistentie en oppervlakte afwerking levert het materiaal betere eigenschappen dan de gebruikelijke TPU-materialen. De TPC materialen kunnen met het SF systeem van AMT PostPro een vapor smoothing ondergaan. Doordat Nexa3D zich bij het Cold Metal Fusion initiatief heeft aangesloten, kan met met de QLS 260 nu ook metalen onderdelen printen. Dit proces is ontwikkeld door Headmade Materials en levert onderdelen met eigenschappen vergelijkbaar met metaalspuitgieten.

ProductionToGo 3D print op QLS 260 met gebruikt poeder van HP printers


Afval wordt bruikbaar poeder

Een idee van ProductionToGo voor de SLS printer van Nexa3D is het verwerken van poeder dat niet meer op een HP printer gebruikt kan worden. Omdat er altijd een minimaal deel vers poeder nodig is voor de HP printer, blijft een deel van het poeder dat al eens in een buildjob is gebruikt, over. Ahmed Seada: “Afval van de één is voor de ander een bruikbaar materiaal. Op de QLS kunnen we dit gerecycled poeder volledig verwerken. De mechanische eigenschappen hangen af van hoe vaak het poeder gebruikt is en hoe oud het is, maar we kunnen er mee printen.”


Spuitgietmallen printen

Nexa3D heeft eerder al een materiaal (xMold) geïntroduceerd voor het printen van mallen voor spuitgieten van kleine onderdelen met de XiP 3D printer. In Frankfurt demonstreerde het deze oplossing inclusief een compacte spuitgietmachine van Boy. De mallen kunnen na het spuitgieten eenvoudig worden opgelost in sodawater. Een van de toepassingen die Nexa3D liet zien, is het printen van gepersonaliseerde oordoppen, precies gevormd volgens het gehoorkanaal van de gebruiker. “Een mooie combinatie van twee technieken; zet de printer naast de spuitgietmachine”, zegt Ahmed Seada.Sneller uitharden en nieuwe materialen

Nieuw op dit vlak is de xCure Desktop, een compact systeem voor het uitharden van werkstukken geprint met een van de harsen op de XiP printer. xCure Desktop reduceert het UV-uitharden voor de meeste resins tot minder dan 10 minuten. Hierdoor verkort de post processing tijd met tot 80%. Het uithardingssysteem werkt met drie verschillende golflengten: 365nm, 385nm en 405nm. Nexa3D heeft voor de resin printer tevens drie nieuwe materialen vrijgegeven: een vlamvertragend hars van BASF ForwardAM (xPro9400-FR; een mat wit materiaal van Henkel (Pro9499 White)  met een hoge oppervlakte afwerking; en een biocompatibel hars voor dentale toepassingen, Saremco Print Crowntec voor gebitsherstellingen.

Onwetendheid blijkt te vaak een obstakel te zijn, terwijl er wel goede business cases zijn


Industriële printers huren

Om de markt voor industriële 3D printers in de Benelux in een versnelling te brengen, is ProductionToGo onlangs een nieuw initiatief gestart: het korte termijn verhuren van de 3D printers, waaronder ook enkele modellen van Nexa3D. Ahmed Seada: “Onwetendheid blijkt te vaak een obstakel te zijn, terwijl er wel goede business cases zijn. Als reseller durven we daarom de printers voor maximaal 3 maanden te verhuren zodat de klant de mogelijkheden kan ontdekken.” Na deze periode wordt de printer teruggenomen of er vindt alsnog een verkoop plaats. “Onze insteek is om de technologie laagdrempelig te houden. Elke klant moet de business case kunnen onderzoeken.”

Back to top button