3D printmarktTechnology

Oerlikon stopt AM-productie in Duitsland en verplaatst deze naar de VS

Ongunstige marktomstandigheden in Duitsland remmen groeikansen af

Oerlikon gaat de AM-productie concentreren in de vestiging in het Amerikaanse Huntersville. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de Amerikaanse AM-markt momenteel de snelst groeiende is en dat de ongunstige omstandigheden in de Duitse AM-markt het Zwitserse bedrijf afremmen in de groeikansen.


De huidige activiteiten in zowel Barleben (D) als Shanghai staan op de planning om in 2024 te worden verplaatst.

Oerlikon AM
Afgelopen zomer heeft Oerlikon nog een contract ter waarde voor € 3,8 miljoen bij Airbus binnengehaald. Het gaat hier om de additieve serieproductie van antenneclusters. Deze zullen worden gebruikt in een serie communicatiesatellieten die binnenkort in een baan om de aarde zullen draaien.

Vanuit de VS Europese klanten beleveren

Dat in de VS momenteel veel geïnvesteerd wordt in additive manufacturing is al langer duidelijk. De programma’s van de Amerikaanse overheid om productie terug te halen en te investeren in nieuwe productietechnologie drukken een stempel op de ontwikkelingen in de AM-industrie. Oerlikon besluit nu naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen om de 3D print service activiteiten in Europa over te hevelen naar de VS. De Zwitsers hebben een stevige productietak in Europa na de overname enkele jaren geleden van Citim, een Duits AM-bedrijf. In 2016 heeft Oerlikon Citim overgenomen. Oerlikon kondigde destijds aan een onafhankelijke service provider voor 3D geprinte metalen onderdelen te willen worden.

Dichterbij groeiende halfgeleiderindustrie

Die positie wil het concern nog steeds innemen, maar het gaat de internationale klanten bedienen vanuit Hunstville in North Carolina. Behalve dat de meeste AM-activiteiten in Noord-Amerika plaatsvinden, benadrukt Oerlikon in een persbericht nadrukkelijk de ongunstige ontwikkelingen voor de AM-markt op dit moment in Duitsland. Dat beperkt het bedrijf in de groeikansen met AM. Door de activiteiten naar de VS te verplaatsen, wil Oerlikon dichter bij groeisectoren zitten zoals de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf kan dan beter profiteren van de gunstigere randvoorwaarden in de VS en de grotere marktacceptatie voor baanbrekende technologieën.

R&D locatie in Duitsland blijft

Wel blijft de R&D site in Garching, even buiten München, overeind. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe metaalpoeders voor AM-processen. Oerlikon is in Garching een van de gangmakers wat betreft het nieuwe AM-cluster dat de Technische Universiteit München heeft opgezet en waaraan meerdere partijen deelnemen. Behalve de ontwikkeling van nieuwe poeders ontwikkelt Oerlikon hier eveneens coatingtechnieken en digitaliseringsoplossingen.

Back to top button