3D printmarkt

Markt 3D metaalprinten groeit met 26%

Nieuwe cijfers van VoxelMatters, Benelux snel groeiende markt

De totale markt voor 3D metaalprinten groeit dit jaar met 26% tot $ 2,85 miljard dollar. Meer dan de helft hiervan wordt bepaald door de verkopen van 3D metaalprinters. Die zitten in de lift, zo concluderen de marktonderzoekers van VoxelMatters. De Benelux is een van de regio’s waar 3D metaalprinten snel groeit.


De analisten van VoxelMatters, die wereldwijd de AM-markten analyseren, komen tot deze cijfers in hun nieuwe update van het rapport Metal AM Market 2023. Hierin tellen ze alle verkoop- en businessactiviteiten van de relevante spelers mee, dus machines, materialen en services.

Hardware goed voor $1,5 miljard

De nieuwe studie benadrukt dat de metal AM-markt nog steeds voornamelijk wordt gedreven door technologie, waarbij hardware het grootste segment is. In 2022 genereerde hardware bijna 1,5 miljard dollar (+30% YoY), wat meer dan 50% van de totale metaal AM-markt vertegenwoordigt. Van de verschillende verticals besteedt de luchtvaartindustrie het meest aan 3d metaalprinten. De algemene industrie is een snelle groeier, gevolgd door Medical en Automotive. Daarnaast zijn de 3D print servicebedrijven een belangrijke gebruiker van 3D metaalprinten.


EMEA leidt, VS de grootste markt

In het rapport gaan de analisten ook dieper in op de ontwikkelingen in de verschillende regionale markten. De EMEA regio (Europa, Midden Oosten en Afrika) leidt momenteel het kernsegment van metaal-AM, met Duitsland als bakermat van de L-PBF-technologie. Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn ook belangrijke markten, samen met opkomende lokale markten zoals Spanje, BeNeLux, de Scandinavische regio en het Midden-Oosten. In termen van inkomsten uit metaal-AM gegenereerd door in de VS gevestigde bedrijven zijn de VS de grootste markt. De markten in Azië en Pacific groeien snel, vooral gedreven door de Chinese (metaal L-PBF) en Japanse (metaal L-DED) AM-hardware bedrijven.


Andere technieken

De analisten gaan in hun nieuwe rapport voor het eerst dieper in op zowel technieken als materialen anders dan laser poederbed systemen, binder jetting en poedergebaseerd DED. Zo doen de analisten van VoxelMatters voorspellingen voor de marktontwikkelingen voor WAAM, EBAM, extrusieprocessen en technologieën zoals wrijvingslassen, coldspray en ultrasoon metaalprinten. Het 300 pagina’s tellend rapport is gebaseerd op data van 444 bedrijven die in het kernsegment van metaalprinten opereren. Hiervan zjn er 132 hardware fabrikanten, 73 materiaalleveranciers en 239 3D print service providers.

Foto: De VS, het thuisland van GE Additive, is de grootste markt voor 3D metaalprinten.


Back to top button