Technology

3D printspecialist Citim overgenomen door Oerlikon

Oerlikon neemt 3D printspecialist Citim in Duitsland over. Hiermee breiden de Zwitsers hun additive manufacturing capaciteiten uit in zowel Europa als de VS. Oerlikon bestempelt de overname als een belangrijke stap om een sterke globale speler in 3D printen te worden.

 

Alweer een overname in de additive manufacturing industrie. Dit keer is het Oerlikon in Zwitserland. Oerlikon is al actief in deze industrie als fabrikant van poeders voor metaalprinten (lees hier een eerder verschenen artikel in 3D print magazine). De overname van Citim levert vooral veel kennis en ervaring als het gaat om toepassing van 3D metaalprinten in een productieomgeving. Oerlikon wil, zo zegt het in een persbericht, een onafhankelijke service provider worden voor 3D geprinte onderdelen.

 

Oerlikon wil powerhouse worden op 3D metaalprint servicemarkt

 

Citim: vestiging in Duitsland en VS

De kerncompetentie van het Duitse Citim is juist het industrieel produceren van 3D geprinte metalen componenten. Als spin-off van de universiteit in Magdeburg is het bedrijf in 20 jaar tijd uitgegroeid tot een toeleverancier die naast de productiesite in Barleben (Duitsland), waar 16 machines staan, een tweede productievestiging heeft in de VS. In oktober werd er nog een tweede TruPrint 1000 3D metaalprinter aan het machinepark toegevoegd om méér productiecapaciteit te krijgen. Het bedrijf is een van de marktleiders als het gaat om 3D metaalprinten. Er werken 120 mensen bij het bedrijf. Vorig jaar haalde Citim een omzet van (omgerekend) ongeveer 12 miljoen Zwitserse franken.

 

Méér investeringen volgen

Roland Fischer, CEO van Oerlikon, bestempelt deze overname als een belangrijke stap voor het Zwitserse concern. “De competenties en het team van Citim helpen onze positie in de additive manufacturing business te consolideren. Deze acquisitie is een belangrijke stap voor ons om de industrialisering van additive manufacturing aan te jagen.” Hij zegt dat Oerlikon zal blijven investeren in deze markt om onze propositie te versterken. Dankzij de combinatie van R&D competenties, kennis van design, eigen poeders, oppervlaktetechnieken én nu de productiebedrijven van Citim, kan Oerlikon met een geïntegreerd serviceconcept naar de markt komen.

FOTO: Op Formnext toonde Citim dit werkstuk 3D geprint op de nieuwe EOS M 400-4 3D metaalprinter.

Back to top button