MaterialsTechnology

Voxeljet en Parastruct 3D printen met bouwafval mallen voor betonindustrie

90% reductie primaire bouwstoffen mogelijk

In een eerste proof of concept hebben voxeljet en het Oostenrijkse Parastruct met succes het 3D printen van recyclebare restmaterialen uit de bouwsector getest. Op een VX200 van Voxeljet (binder jetting technologie) zijn betonmallen geprint met Ecomould, een materiaal dat samengesteld is uit biogene productieresten uit de bouwindustrie en een mineraal bindmiddel. De CO2 voetafdruk van zo’n matrijs is negatief.


De volgende stap die de twee bedrijven gaan zetten, is het printen van mallen die bijvoorbeeld geschikt zijn voor het koudgieten van beton en keramiek voor interieurobjecten of voor lamineerprocessen.

Behandeld maar nog ruw oppervlak van een 3D-geprint onderdeel bestaande uit een mineraal deeltjesmateriaal (geëxpandeerd kleizand) van Parastruct


Verwijderingskosten minimaliseren

De Oostenrijkse startup Parastruct uit Innsbruck ontwikkelt een verwerkings- en bindmiddeltechnologie voor een volledig recyclebaar systeem voor de bouwindustrie. Dit kan het verbruik van primaire grondstoffen tot 90% kan verminderen en de verwijderingskosten in de bouwindustrie minimaliseren, met uitzondering van bekistingen. De volgende stap is het verder ontwikkelen van de technologie met toepassingspartners in de matrijzenbouw voor koudgiet- en lamineertoepassingen. Voor betonbedrijven kan dit een duurzame oplossing zijn voor het maken van recyclebare matrijzen.


Groeiende interesse in duurzame oplossingen

Prognoses schatten de jaarlijkse groei van de markt voor gerecycled overtollig materiaal op 7-9% in 2025. Toenemende wettelijke verplichtingen en eisen van klanten als onderdeel van strategieën voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voeden de interesse in en de vraag naar duurzame oplossingen voor waarde creatie. Parastruct gebruikt 3D printen om ongebruikte minerale bulkmaterialen zoals productieafval uit de bouw en biogene grondstoffen zoals houtmeel of zaagsel om opnieuw waarde mee te creëren.


Besparing op verwijderingskosten en lagere inkoopkosten materialen


Negatieve CO2-voetafdruk

Voor bedrijven resulteert dit in potentiële besparingen door het wegvallen van verwijderingskosten. Deze kunnen oplopen tot 75-100 euro/ton voor bouwafval en tot 70-180 euro/ton voor houtafval. Ook verlagen de bedrijven hun inkoopkosten voor materialen. Tegelijkertijd kunnen ze eenvoudiger nieuwe regelgeving, onder andere uit de Europese Green deal, implementeren. Met -108,3 kg CO² per 1m² matrijsoppervlak heeft Ecomould een veel lagere CO²-voetafdruk dan conventioneel geproduceerde mallen van zandfenolhars. Na gebruik kan der matrijs gerecycled worden tot nieuw materiaal om mee te printen. De beschermlaag die aangebracht wordt, kan men vooraf weer verwijderen.


Open 3D printer

De voxeljet VX200 leent zich voor Ecomould omdat de Duitse fabrikant open 3D printsystemen bouwt. De parameters waarmee wordt geprint kan men aanpassen aan het materiaal. Ook sluit het formaat van maximaal 4 bij 2 bij 1 meter aan bij de vraag vanuit de betonindustrie.

Back to top button