Technology

Factory Next in Zwolle biedt brede combinatie metaalprinttechnieken aan

Van cold spray en hybride AM tot laser poederbed

Perron038 in Zwolle opent deze week officieel Factory Next. Onderdeel hiervan is het AM-lab waar enkele bijzondere 3D metaalprinters staan. Deze zijn beschikbaar voor de maakindustrie om de technologie te verkennen en te testen. Perron038 heeft een in de Benelux unieke combinatie van 3D metaalprinttechnieken in huis.


“Wij willen bedrijven helpen met het vinden van antwoorden op praktische- én theoretische vraagstukken,” vertelt Sjoerd Keijser, managing director van Perron038.  Keijser, voorheen business development manager innovatie bij FME en in die functie betrokken bij de uitrol van de Smart Industry agenda, werkt sinds kort als directeur van Perron038.

Een van de mogelijkheden die Titomic biedt: het combineren van koper en aluminium.


Uitdagingen en technologie

De uitdagingen bij veel technische bedrijven zijn dezelfde, merkt hij: een tekort aan voldoende geschoold technisch personeel, duurdere en schaarse grondstoffen, de noodzaak om te verduurzamen. Technologie speelt een grote rol bij het inrichten van slimmere en schonere productieprocessen. Precies daar gaat Factory Next de maakbedrijven bij ondersteunen vanuit de verschillende labs, zoals AM, robotica en kunstmatige intelligentie.


Titomic Coldspray metaalprinter

Zo staat er in Zwolle onder andere een Titomic Cold Spray metaalprinter. Bij deze relatief onbekende AM-technologie komt de energie om het metaaldeeltje te smelten uit de kinetische energie. De poeders worden met supersonische snelheid op het te bouwen product gelanceerd en vormen zo laag voor laag de eindvorm. Omdat de printkop op een robotarm is bevestigd, is het formaat van de te printen onderdelen quasi onbegrensd. Ook leent de coldspray technologie zich voor het gebruik van meerdere legeringen in één werkstuk. In Zwolle gaat men naast 3D printen van nieuwe onderdelen ook onderzoek doen naar het herstellen van metalen componenten middels coldspray en hat aanbrengen van beschermlagen. Vorige maand heeft het Nederlandse leger 10 Titomic D523 cold spray systemen gekocht.


Metaal en kunststoffen in AM-lab

In Perron038 staat verder een AM-systeen van Meltio. In een Haas bewerkingscentrum is de printkop van Meltio geïntegreerd, zodat additieve en subtractieve bewerking in één proces kunnen plaatsvinden. Dit systeem gebruikt lasdraad, dat met een laser gesmolten wordt. Lasdraad is een relatief goedkope grondstof die bovendien gemakkelijk kan worden opgeslagen. Tot slot beschikt Perron038 over een GE Additive M2 laser poederbed metaalprinter. Het AM-lab wordt verder aangevuld met een Minifactory Ultra 2 voor het 3D printen met hoogwaardige kunststoffen zoals PEEK en PEKK en een GOM Atos Q 3D scanner.

De opening van Factory Next in Perron038 vindt op 18 april plaats. Naast aandacht voor 3D printen is er ruimte voor robotica & logistiek, kunstmatige intelligentie en vision & optics. Na de opening is er ’s middags een open dag, toegankelijk na aanmelding.

Back to top button