Top story

AMPower: AM-markt verdubbelt tot 2028, maar groei stuk gematigder

AMPower Report 2024:: Markt zal tegen 2028 ruim €20 miljard groot zijn

De spelers in de AM-markt hebben een lastig jaar achter de rug. De groei bleef steken op 10,3%. Tot 2028 gaat de AM-markt verdubbelen, voorspellen de analisten in het nieuwe AMPower Report 2024. Daarmee is de groei fors minder dan enkele jaren geleden verwacht werd. Het aantal partijen dat de koek moet verdelen, is bovendien groot; en dat aantal groeit nog verder door zowel nieuwkomers als Aziatische partijen die hun werkgebied vergroten.


De onderzoekers van AMPower baseren hun bevindingen op meer dan 300 persoonlijke interviews. Niet alleen met leveranciers, ook met de gebruikers. Want de verwachtingen van deze twee groepen lopen nogal eens uiteen, concludeerde het Duitse consultancybureau eerder al eens.


Zowel leveranciers als kopers zien hun eerder optimisme stranden in moeilijk 2023

De totale AM-markt gaat nagenoeg verdubbelen, verwacht AMPower (bron AMPower)Groeiverwachting getemperd met 5%

Dit jaar stellen beiden hun visie bij. Zowel kopers als leveranciers van additive manufacturing blijven optimistisch over de komende jaren. Maar de verwachte groeipercentages zijn aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. AMPower voorspelt een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 13,9% voor de komende 5 jaar, wat zal leiden tot een marktvolume van iets meer dan 20 miljard euro in 2028. Een jaar geleden voorspelde het nog een groeipercentage van 18% jaarlijks. De daling wordt gelijk verdeeld over zowel metaal- als polymeer AM. Opvallend is dat in 2021, toen de 3D printindustrie vol optimisme uit de Coronaperiode kwam, al voor 2025 een marktomzet werd verwacht van € 18 miljard. Dat rooskleurig beeld is inmiddels door de realiteit ingehaald.


Meer concurrentie vanuit Azië

Het afgelopen jaar was uitdagend voor de additive manufacturing industrie. De concurrentie tussen machineleveranciers nam toe. Ook groeide het aantal nieuwe concurrenten. Vooral leveranciers uit de Aziatische markt proberen steeds meer over de landsgrenzen heen klanten te winnen. Al met al schat AMPower de totale AM-markt momenteel in op zo’n € 10,5 miljard. De productie van AM-onderdelen neemt het grootste deel van deze markt in beslag. Dat zal de komende vijf jaren niet veranderen.

Aziatische aanbieders van AM-technologie slaan hun vleugels uit en proberen hun afzetgebied te vergroten.


Gestage groei in algemene industrie

Lucht- en ruimtevaart blijven de sterkste aanjagers van de groei, met veel potentieel om additive manufacturing nog breder in te zetten, concludeert Maximilian Munsch, co-auteur en partner bij AMPower. Defensie is de voorbije twee jaar eveneens een sterke groeier geweest. De automobielmarkt daarentegen bevindt zich in afwachtende fase wat betreft de ontwikkeling van toepassingen voor serieproducten in voertuigen. Op dit moment zijn serieproducten in dit segment beperkt tot de racesector en sportauto’s en tot reserveonderdelen in de commerciële en speciale voertuigbouw. In de managementsamenvatting meldt AMPower dat voor de algemene industrie een gestage groei van additive manufacturing kan worden verwacht. Tegen 2028 zal de algehele industrie de grootste afnemer van apparatuur voor AM zijn.


Over het rapport

Ook dit jaar wordt in een aparte sectie van het AMPower Report 2024 ingegaan op de regionale ontwikkelingen. De bijdrage over AM in de Benelux komt dit jaar van Franc Coenen (3D Print magazine). Het AMPower report 2024 (alweer de zesde editie) kun je hier kopen of de inhoudsopgave inzien. Koop van het rapport geeft toegang tot meer dan 33.000 datapunten die aan het rapport ten grondslag liggen.

Back to top button