Top story

AMPower optimistisch over groei AM-markt tot 2025

Markt gaat komende jaren ruimschoots verdubbelen

Binder jetting en DLP: dat zijn bij respectievelijk 3D metaalprinten en 3D printen met polymeren de komende jaren de snelst groeiende technologieën. Althans dat verwachten de consultants van het Duitse AMPower. Zij zijn optimistisch voor de hele AM-markt, die door de dalende kosten van de technologie sneller zal groeien dan die van de conventionele maaktechnieken.


De consultants zijn optimistisch in het AMPower report 2021, ondanks dat hun onderzoek aantoont dat de AM-industrie zeker aan de metaalkant afgelopen jaar is gestagneerd door de coronacrisis. De fabrikanten zagen hun omzetten afnemen; de servicebureaus zagen hun verkopen licht toenemen.

Groei houdt aan

Dat neemt echter niet weg dat ze aan de metaalkant komende jaren (tot 2025) rekenen met 29% groei per jaar en aan de polymeerkant met 17% jaarlijks. De totale markt zou dan tegen het midden van dit decennium uitkomen op net geen €18 miljard. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020. Afgelopen jaar is de medische industrie de belangrijkste afzetmarkt voor AM-systemen geweest: ongeveer 19% van de verkopen van AM-systemen is naar deze bedrijfskolom gegaan. Op de voet volgen defensie / ruimtevaart (15%), automotive (11%) en civiele luchtvaart (8%).

Binder jetting en DLP snelste groeiers

Op dit moment wordt in beide materiaalgroepen de markt gedomineerd door poederbedtechnieken. Dat blijft zo, verwacht het consultancybureau. Maar binder jetting en DLP gaan sneller groeien dan de andere 3D printtechnieken en hun aandeel in de taart zal tegen 2025 aanzienlijk groter zijn, ten koste van poederbedgebaseerde printtechnieken. Bij de DLP-technologie winnen met name toepassingen als de schoenenindustrie en de dentale industrie snel terrein. AMPower verwacht dat alleen al de markt voor DLP-systemen tegen 2025 zo’n €650 miljoen groot zal zijn (enkel de verkopen van hardware).

Ruimtevaart steeds belangrijkere afzetmarkt

Aan de 3D metaalprintmarkt zal de groei met name komen uit de ruimtevaart. Die sector heeft de aanbieders van 3D metaalprinters vorig jaar al voor een deel op de been gehouden. De omzetdalingen bij de luchtvaartbedrijven zijn grotendeels goedgemaakt door de investeringen die de Amerikaanse ruimtevaart startups hebben gedaan in 3D metaalprinten. Zij zetten volgens de Duitse consultants sterk in op 3D metaalprinten als productietechniek voor hun aandrijfsystemen. Dat komt overeen met recente uitlatingen door Velo3D bij de aankondiging van de beursgang en de recente financieringsronde voor Relativitiy Space.

Dalende kosten

Over de totale AM-markt is AMPower optimistisch. Waarom? Omdat de kosten voor de technologie blijven dalen en daarmee steeds dichter bij de kosten van conventionele productietechnieken komt “Dit leidt ertoe dat additive manufacturing duidelijk sterker zal groeien als de maakindustrie in conventionele technologieën,” zegt Matthias Schmidt-Lehr, partner bij het consultancybureau.  

ExOne binder jetting

Foto: binder jetting, zoals op deze foto bij ExOne, wint komende jaren terrein in de 3D metaalprintermarkt aldus AMPower.

Back to top button