Top story

Metaal AM-markt vertrokken voor 10 jaar groei

IDTechEx ziet breed draagvalk voor groei 3D metaalprinten

Met een huidige waarde van $3,3 miljard is de markt voor metaal additive manufacturing vertrokken voor een lange periode van groei. Dat schrijft IDTechEX in het nieuwe rapport over de markt voor 3D metaalprinten. De supply chain onderbrekingen en nieuwe spelers gaan komende jaren de groei aanjagen tot 18,5 miljard in 2032.


IDTechEx heeft zich als derde in het rijtje met marktvoorspellingen gevoegd. Het verschil is dat het nieuwe rapport zich volledig richt op metaal AM. Het Britse onderzoeksbureau schat deze markt op zo’n $ 3,3 miljard. In de komende tien jaren rekenen ze op een gemiddeld groeipercentage van 18,8%. Tegen 2032 zou de metaal AM-markt dan een omvang kunnen bereiken van $18,5 miljard. Waar komt deze groei vandaan? Uit de toepassing van metaal additive manufacturing in meerdere sectoren, denkt IDTechEx. De groei wordt breed gedragen.

IDTechEX: jaarlijkse groei 3D metaalprinten komend decennium 18,8%

Startups jagen de groei aan

De materialen gaan bijdragen aan de groei. Tot nog toe is de beperkte beschikbaarheid van metalen een belemmering voor metaal AM. Bovendien zijn ze duur. Startups in AM-materialen zorgen voor alternatieve feedstocks, die beter betaalbaar zijn. Hetzelfde gebeurt ook aan de kant van de technologieaanbieders. Nieuwkomers in de markt zoals Xact Metal en One Click Metal zullen met hun goedkopere AM-systemen de groei een impuls geven. Dankzij deze nieuwe spelers hangt er een aantrekkelijker prijskaartje aan de 3D metaalprinters dan tot nog toe. Verder denkt IDTechEx dat nieuwe spelers in de markt voor binder jetting, zoals GE, HP en Desktop Metal, de markt in een versnelling gaan brengen.

Supply chain onderbrekingen

De hamvraag is echter: waar komen de toepassingen voor 3D metaalprinten vandaan? Waarom willen bedrijven nu wel 3D printen? De Britse onderzoekers denken dat de supply chain onderbrekingen in de laatste jaren de metaal AM-markt een zetje in de goede richting zullen geven. Torenhoge transportprijzen en tekorten aan vakmensen zorgen voor hernieuwde interesse in lokale productie. Daarbij heeft metaal AM de aandacht op zich weten te vestigen. IDTechEX denkt ook dat nieuwkomers, die hun eigen printtechnologie enkel in-house inzetten voor de productie voor derden, nieuwe eindgebruikers zouden kunnen aantrekken. Deze hoeven niet te investeren in zowel hardware als kennisopbouw, maar kunnen eigenlijk zonder drempels instappen en onderdelen laten 3D printen in metaal.

Rapport

In het rapport Metal Additive Manufacturing 2022-2032: Technology and Market Outlook komt IDTechEx daarom tot de conclusie dat een 18,8% jaar op jaar groei komend decennium een realistisch groeipercentage is. In het rapport worden tien proces categorieën geschetst evenals negen metaalgroepen. Ook analyseert het elke metaalprinttechnologie inclusief de groeipotenties.

Back to top button