3D printmarkt

Velo3D krijgt beursnotering en haalt bijna half miljard op

En dat is nummer 3: Velo3D gaat naar de beurs. De Amerikaanse ontwikkelaar van 3D metaalprinttechnologie haalt via de beursgang $345 miljoen op, naast $ 155 miljoen dankzij een onderhandse plaatsing. De beursgang waardeert Velo3D op $1,6 miljard. Na de beursgang zal het bedrijf zo’n $470 miljoen in kas hebben.


Ook Velo3D gebruikt de mogelijk van de Amerikaanse aandelenbeurs om via een fusie met een speciaal hiervoor opgericht beursgenoteerd fonds een notering op de beurs te krijgen. Daartoe fuseert de printerfabrikant met JAWS Spitfire Acquisition Corporation. De printerfabrikant krijgt als symbool op de beurs van New York VLD. De transactie moet in de tweede helft van het jaar zijn beslag krijgen.

3D metaalprinterfabrikant gewaardeerd op $1,6 miljard

Derde Amerikaanse startup die naar de beurs gaat

Het grote geld heeft de 3D metaalprintwereld gevonden. Of is het omgekeerd? Na Desktop Metal gevolgd door Markforged gaat nu Velo3D naar de aandelenbeurs. Dat levert de startup, die in het najaar van 2018 op de IMTS voor het eerst de Sapphire 3D metaalprinter presenteerde, direct een half miljard dollar op. $345 miljoen door de fusie met JAWS, $155 miljoen doordat een privé partij instapt. De onderneming spreekt in het persbericht over een markt voor additive manufacturing die tegen 2030 zo’n $35 miljard groot zal zijn. Velo3D richt zich daarin op de hoogwaardige metalen onderdelen die momenteel al $100 miljard groot is. Daarbinnen zoekt het onderdelen die je alleen kunt produceren met additive manufacturing. “Met het partnerschap op lange termijn van JAWS Spitfire verwachten wij het bereik van de technologie van Velo3D uit te breiden en de oplossingen wereldwijd naar nog meer klanten te brengen”, zegt Benny Buller, oprichter en CEO van Velo3D. Het managementteam blijft de onderneming leiden.

Robuuste groei

“Benny en het Velo3D-team hebben technische innovatie in het hart van hun bedrijfsmodel geplaatst en wij zijn blij om samen te werken als ze hun technologie naar een bredere groep van vergelijkbare innovatieve klanten over de hele wereld brengen,” zei Barry Sternlicht, mede-oprichter en voorzitter van JAWS Spitfire. Hij wijst op het indrukwekkende klantenbestand dat Velo3D in korte tijd heeft opgebouwd “Velo3D is goed gepositioneerd voor een robuuste groei in een gevestigde en groeiende markt.” Daarbij wordt onder andere veel verwacht van de Sapphire XC, de groot formaat laser poederbed printer die vooral voor de noodzakelijke opschaling in additive manufacturing moet worden. Het volume neemt met een factor 5 toe en de kosten per onderdelen dalen met een factor 3 vergeleken met de standaard Sapphite 3D metaalprinter.

470 miljoen dollar in de kas

Na afronding van de transactie zal Velo3D kunnen profiteren van een flexibele kapitaalstructuur met ongeveer $ 470 miljoen aan liquide middelen op de balans van het bedrijf, na aftrek van schulden en ervan uitgaande dat er geen aflossingen plaatsvinden.

Back to top button