Technology

Velo Sapphire XC metaalprinter: 5 keer méér productie

Velo 3D rolt begin 2021 een upgrade van de bestaande 3D metaalprinters uit waardoor de productiviteit met 10 tot 50 procent verbetert. Daarnaast introduceert het Amerikaanse bedrijf de Sapphire XC, waarbij de letters XC staan voor extra capaciteit. De groot formaat laserpoederbed printer verbetert de productiviteit met een factor 5 en verlaagt de kosten per onderdeel tot 75%.


Deze week gaat Benny Buller, CEO van Velo 3D, in een webinar in op de nieuwe machine, de Sapphire XC, de derde versie in de lijn 3D metaalprinters. Deze nieuwe machine heeft een bouwkamer van 600 bij 550 mm (de standaard machine kent een volume van 315 bij 400 mm) en met 8 lasers van elk 1000W beschikt de Sapphire XC over vier keer zoveel laservermogen als de huidige machine. Het grotere volume en de extra lasers moeten voor de hogere productiviteit zorgen en voor het 3D printen van grotere onderdelen.

Nieuwe machine print met 8 lasers van elk 1.000 W

Ontwikkeld voor onder andere aerospace

Volgens Benny Buller zoeken klanten in onder andere de luchtvaartindustrie en spelers in de energiemarkt dit grotere volume en de hogere productiviteit. Zeker in combinatie met de gepatenteerde technologie van Velo 3D, waarmee men met veel minder of soms zelfs geen support kan 3D printen. De nieuwe machine wordt uitgerust met Flow pre-print software en de kwaliteitsborging software Assure, die Velo 3D vorig jaar op Formnext voor het eerst heeft gedemonstreerd. De rest van de machine is gebaseerd op de bekende technologie uit de standaard Sapphire machines.

Upgrade verlaag cost per part bestaande machines

Voor die metaalprinters rolt de fabrikant een upgrade uit, zowel software als hardware. Dat gebeurt vanaf het tweede kwartaal 2021. Met deze upgrade verbetert de productiviteit van de metaalprinter aanzienlijk, afhankelijk van de geometrie van de onderdelen tussen de 10 en 50 procent. Dat heeft ook invloed op de kostprijs per onderdeel, die navenant daalt.

Onlangs kwam Velo 3D met het nieuws naar buiten dat Boom Supersonic met 21 titanium onderdelen gaat vliegen, geprint op de Velo 3D Sapphire.

De nieuwe Sapphire XC kan nu al besteld worden. De eerste leveringen staan gepland voor kwartaal 4 van 2021. Het gros van de machines zal pas in 2022 worden uitgeleverd. Wie er meer over wil weten: donderdag 22 oktober is er om 16.00 uur (Centraal Europese tijd) een online fireside chat, waarbij Scott Dunham., Vice President Research bij Smartech Analysis in discussie gaat met Benny Buller, oprichter en CEO van Velo 3D. Aansluitend kunnen de deelnemers live vragen stellen.

Velo 3D is samen met Lam Research een project gestart om 3D metaalprinten geschikt te maken voor onderdelen voor de halfgeleiderindustrie. Lees daar meer over in de oktober editie van 3D Print magazine.

Back to top button