ManufacturersTechnology

Nieuwe Velo3D Sapphire 3D print tot 1 meter in Z-richting

Velo3D heeft de volgende generatie Sapphire 3D metaalprinter aangekondigd. Dit keer zoekt de Amerikaanse startup het in de Z-richting. De nieuwe machine 3D print stukken tot 1 meter hoog. Er is al een Amerikaanse launching customer voor de nieuwe 3D metaalprinter: Knust-Godwin, een draai- en freesspecialist voor zowel de olie- en gasindustrie als de halfgeleiderindustrie.


“Onze visie is om het voor eindklanten mogelijk te maken dat ze alles produceren wat ze willen, zonder de beperkingen van de standaarden van gisteren”, zo zegt Benny Buller, oprichter en CEO van Velo3D over de ontwikkeling van de tweede generatie Sapphire. Het bouwvolume is in zijn ogen een van de beperkingen van de LaserBeam Powderbed Fusion technologie. 

Amerikaanse toeleverancier aan olie- en gasindustrie launching customer

1 meter hoogte opent de weg naar nieuwe applicaties

Deze belemmering schuift Velo3D met de nieuwe 3D metaalprinter terzijde. Volgens Benny Buller maakt een hoogte van 1 meter heel nieuwe industriële toepassingen mogelijk. Met name mikt men op de luchtvaartindustrie en de olie- en gassector. Velo3D integreert in de nieuwe, grote 3D metaalprinter de mogelijkheid om zonder support te printen, iets dat specifiek voor de Sapphire machine geldt. Ook de in-situ monitoring en de geïntegreerde kwaliteitscontrole Assure, die Velo3D vorig jaar tijdens Formnext gelanceerd heeft, zijn op de nieuwe machine beschikbaar. 

Sapphire vervangt bewerkingsstappen op 5 CNC-machines

Knust-Godwin, een toeleverancier aan onder andere de olie-industrie, wil met de nieuwe Saphhire 3D metaalprinter onderdelen maken die gebruikt worden bij het boren naar olie. Op dit moment vergen deze meerdere subtractieve bewerkingen op vijf verschillende CNC-machines. Additive manufacturing vervangt deze met één machine, met gelijktijdige verbetering van het onderdeel. 

Blisks, een typisch product voor de Velo3D Sapphire omdat de schoepen zonder support geprint worden.

Kritische componenten 3D printen

Mike Corliss, VP Technology bij de Amerikaanse toeleverancier, zegt met name gecharmeerd te zijn van de ervaring met procescontrole en metrologie die Velo3D meeneemt uit de halfgeleiderindustrie. “Wij zijn overtuigd dat we kritische industriële onderdelen kunnen produceren zonder dat we een toegeving hoeven te doen aan de kwaliteit.” De toeleverancier heeft al de nodige ervaring met additive manufacturing. Sinds 2013 ontwikkelt men AM als een alternatieve oplossingen om producten te ontwikkelen en de fabriceren. 

De Sapphire 3D Metaalprinter beschikt over een rond bouwplatform van 315 mm, twee lasers van elk 1 kW. De huidige Z-as wordt vergroot van 400 mm naar 1.000 mm. De Amerikaanse fabrikant zegt dat het met een bereik van 1000 mm in de Z-richting, het grootste metaalpoeder- en lasergebaseerd AM productiesysteem in de wereld bouwt. De machine komt eind dit jaar op de markt en is geschikt voor nikkelgebaseerde legeringen. Velo3D presenteerde in september 2018 de eerste versie van de Sapphire op de IMTS in Chicago. 


Back to top button