3D printmarktTechnology

K3D gaat industrieel 3D metaalprint netwerk uitbouwen

Kaak Group gaat een netwerk uitbouwen van lokale 3D Printing Technology Centers in Nederland. Deze worden uitgerust met het geïntegreerde MetalFab1 3D printsysteem van Additive Industries. Deze centra passen in de visie van Kaak om naar distributed manufacturing te groeien. Andere maakbedrijven krijgen via de centra toegang tot kennis en machinecapaciteit. Kaak zelf heeft ondertussen al meer dan 14.000 producten geprint op de MetalFab1.

 

Meerdere 3D Printing Technology Centers in Nederland krijgen elk een Metalfab 1

“Met dit nieuwe initiatief willen we de Nederlandse maakindustrie laagdrempelig toegang bieden tot deze veelbelovende digitale maaktechnologie”, zegt Lodewijk van der Borg, CEO van Kaak Group en mede-oprichter van K3D. Dit is het dochterbedrijf dat recent is opgericht. Hierin brengt de fabrikant van industriële bakkerijlijnen alle 3D metaalprintactiviteiten onder.

 

200 onderdelen worden 3D geprint

Kaak is een van de eerste klanten van Additive Industries die de industriële 3D metaalprinter uit Eindhoven volop inzet voor de productie van onderdelen voor de bakkerijlijnen. Het succes van 3D metaalprinten in de eigen productie is voor het familiebedrijf uit de Achterhoek aanleiding om deze nieuwe stap te zetten. De machinebouwer heeft op de MetalFab1 al meer dan 14.000 producten geprint. “In de korte tijd dat we deze technologie in huis hebben is het aantal toepassingen gegroeid tot ruim 200 verschillende onderdelen voor onze bakkerijlijnen”, zegt Jaap Bulsink, CTO van K3D. De opgedane kennis gaat men delen met de rest van de maakindustrie.

 

Leren en schaalgrootte delen

K3D zal in de komende twee jaar een netwerk opbouwen van lokale K3D Printing Technology Centers. Daarmee geeft men invulling aan de visie naar gedistribueerde fabricage te gaan, distributed manufacturing. Tegelijkertijd kunnen andere sectoren gebruik maken van de kennis en de MetalFab 1 systemen in deze printcentra. “We willen graag andere bedrijven mee laten profiteren van deze ervaringen, leren van toepassingen in andere markten en investeringen in schaalgrootte delen. Zo snijdt het mes aan twee kanten’, licht Luuk Wissink, CEO van K3D toe. Bij bewezen succes zal een verdere uitrol naar het buitenland volgen.

Additive Industries gaat alle technology centers van K3d koppelen.

 

Specifieke eindmarkten

Door de verschillende K3D Printing Technology Centers te vestigen dichtbij de locatie van een leading partner uit een specifieke eindmarkt, wordt ruime ervaring met de toepassingen van deze technologie verzekerd. Zo zijn er concrete plannen voor het creëren van een K3D Printing Technology Center voor vliegtuigbouw en defensie, een voor medische hulpmiddelen en een voor de high-tech industrie. Andere mogelijke eindmarkten zijn de petrochemie en maritieme applicaties terwijl het huidige center in Terborg haar food-tech focus houdt.

 

Het team van K3D: van links naar rechts Jaap Bulsink (CTO), Luuk Wissink (CEO), Jimmy Gies (AM design specialist) en Bob van Lochem (3D metal operator).

 

Partnership met Additive Industries

Voor de 3D printtechnologie heeft K3D een partnership gesloten met Additive Industries. De samenwerking tussen de twee bedrijven gaat terug tot in 2014, toen Kaak toetrad tot AddLab, dat een vergelijkbare opzet kende. Hierdoor maakte K3D een vliegende start. Alle K3D Printing Technology Centers zullen worden uitgerust met de laatste versie van de MetalFab1. Additive Industries koppelt de printsystemen via het Additive World Platform aan elkaar, waardoor één virtueel 3D Printing Center ontstaat. Additive Industries stelt bovendien als onderdeel van de samenwerking capaciteit ter beschikking op het gebied van 3D ontwerp alsmede proces en applicatie-ontwikkeling.

 

Back to top button