3D printmarktApplications

Koninklijke Landmacht bestelt 10 cold spray AM systemen bij Titomic

Order markeert praktische implementatie van AM bij de landmacht

De Koninklijke Landmacht heeft tien D523 systemen, cold spray AM, besteld bij de Australische fabrikant van 3D metaalprinters Titomic. Negen hiervan gaan naar Oekraïne om ingezet te worden voor reparaties op het slagveld, het tiende AM-systeem wordt in Nederland ingezet. Vanuit de landmacht wordt deze order gezien als een definitieve stap naar de praktische implementatie van AM.


Voor Titomic is dit een belangrijke order. Niet alleen vanwege de financiële omvang, 1,28 miljoen Australische dollars (zo’n € 780.000); met name omdat de fabrikant hiermee een belangrijk signaal afgeeft aan de defensiemarkt, momenteel een van de aanjagers van additive manufacturing met metaal. De capaciteiten van de D523 cold spray AM systemen sluiten perfect aan bij de behoeften van de Koninklijke Landmacht en laten zien dat Titomic in staat is om aan de strenge eisen van militaire toepassingen te voldoen, laat het bedrijf weten.

Negen AM-systemen worden aan Oekraïne geleverd


Militaire capaciteiten verbeteren

Kolonel C Heukers van de Koninklijke Landmacht zegt over de keuze voor de Australische systemen: : “Onze beslissing om te investeren in Titomic machines markeert een definitieve verschuiving van theoretische verkenning naar praktische implementatie van additive manufacturing binnen onze krijgsmacht. Deze stap tekent onze niet aflatende toewijding aan het benutten van geavanceerde mogelijkheden in echte toepassingen. Door deze innovatieve technologieën aan de Oekraïense strijdkrachten te leveren, laten we zien dat we vertrouwen hebben in hun vermogen om deze tools snel te gebruiken en effectief in te zetten om de militaire capaciteiten te verbeteren.”


Lage druk Cold Spray

Het D523 systeem van Titomic is een zogenaamd lage druk Cold Spray systeem. Per minuut kan er 30 gram poeder worden verwerkt. De toorts kan manueel worden bediend of op een robotarm worden geplaatst. Het gehele AM-systeem weegt 43 kilogram en is mobiel. Doordat het met de hand bediend kan worden, is het geschikt voor snel reparatiewerkzaamheden, waarvoor het Oekraïense leger het systeem met name zal inzetten. Herbert Koeck, mananing director van Titomic, merkt op dat het bedrijf laat zien dat het D523 Systeem in staat is om veelzijdige reparatie- en onderhoudsoplossingen op grote schaal te bieden. Het kan een aanzienlijke omzetmogelijkheid creëren. Titomic streeft ernaar om in de komende maanden meer grootschalige orders aan te trekken van innovators uit verschillende sectoren, waaronder grondstoffen, defensie en lucht- en ruimtevaart.

De levering van de D523 systemen staat gepland voor de komende maanden. Factory Next in Perron038 beschikt ook over een AM-systeem van Titomic.

Back to top button