3D printmarkt

Globale verkopen 3D printers onder druk; China rukt op

De verkopen van 3D metaalprinters zijn in 2019 licht gestegen, dat is echter vooral te danken aan de nieuwe technieken zoals extrusie en DED. De verkopen van powderbed fusion machines is juist met 10% gedaald. En de Chinese fabrikant HBD nestelt zich in de top 5 van de fabrikanten die de meeste 3D metaalprinters hebben verkocht.

Dat blijkt uit de nieuwste analyse van de 3D printermarkt die Context heeft gepubliceerd. Na een uitzonderlijk zwak laatste kwartaal van 2019, lijkt heel 2020 voor de verkopen van 3D printers een heel lastig jaar te worden. De afgelopen weken hebben de meeste fabrikanten hun focus verschoven van de verkoop en productie van 3D printers naar 3D print services, om bij te dragen aan de productie van medische producten die nodig zijn in de strijd tegen het Coronavirus. Chris Connery, Vice President global analysis bij Context, zegt: “Bovenop de zwakke resultaten van Q4, lijkt deze heroriëntatie samen met de aanvoer- en vraagbeperkingen in de komende weken, van 2020 een lastig jaar te maken voor de 3D printerverkopen.”

Chris Connery (Context): 2020 belooft een moeilijk jaar te worden

Stratasys, dat onlangs de J826 full color printer lanceerde, blijft de grootste fabrikant in de polymeermarkt.

Verkopen al maanden onder druk

Toen Covid-19 nog geen invloed op de wereldeconomie had, in het laatste kwartaal van 2019, stonden de verkopen van 3D printers al onder druk, constateren de marktanalisten van Context. Dat komt met name door de zwakke automobielmarkt, een zwakke markt voor algemene productiebedrijven en achterblijvende Europese en Aziatische economieën. Dat heeft ervoor gezorgd dat de verkopen in de Personal klasse (tot $2,5K) 11% gedaald zijn in Q4 (op jaarbasis); in de prijsklasse Professional (tussen $2500 en $20.000 verkoopwaarde) met 26% zijn gestegen, en in de Designklasse en Industrial (alles duurder dan $100K) kasse respectievelijk met 22% en 23% zijn afgenomen. Bekijk je de cijfers voor heel 2019, dan heeft opnieuw alleen het segment Professionals het goed gedaan, met een groei van 16%. In de andere prijsklassen daalden de verkopen (Personal -11%; Design -6%) of bleven nagenoeg stabiel, zoals in de Industrial markt (+1%). 

Verschuivingen bij 3D metaalprinters

De verkopen van 3D metaalprinters zijn volgens Context wel licht gestegen, met 4% ten opzichte van 2018. Het gaat hier, net als bij de andere cijfers, om de verkoopopbrengst. Als je verder inzoomt op de markt voor 3D metaalprinters, dan heeft het klassieke poederbed segment het minder goed gedaan: hier daalde de omzet uit verkoop met 10%. De 4% groei voor de totale verkopen van 3D metaalprinters komt voor rekening van de nieuwkomers, de nieuwe technieken zoals extrusie en directed energy deposition (DED). Desktop Metal en Markforged hebben zich met hun 3D metaalprinters dan ook in de top 5 genesteld, naast spelers zoals EOS en GE Additive.Een opvallende nieuwkomer bij de 3D metaalprinters is de Chinese fabrikant HBD, die het erg goed gedaan heeft op de eigen thuismarkt en daardoor in de wereldwijde verkopen een top 5 positie belandt. 

HBD liet vorig jaar op Formnext dit onderdeel zien dat 3D geprint is en in dezelfde machine wordt nabewerkt met een ultrakorte pulslaser.

HP en Union Tech doen het goed

Bij de industriële polymeer 3D printers zijn de cijfers minder positief. Context heeft berekend dat verkopen van Design en Industrial polymeer printers afgelopen jaar met 5 procent is gekrompen. Hoewel Stratasys het aantal verkochte eenheden met 12 procent zag afnemen, blijft het concern de marktleider. HP en het Chinese Union Tech hebben excellente verkoopresultaten weten te boeken, aldus het onderzoeksbureau. 

Einde aan vijf jaren groei

De Industrial 3D printers (verkoopprijs boven $100k) zijn goed voor 68% van de totale omzet uit de verkoop van 3D printer hardware. De afgelopen vijf jaar heeft dit segment een gemiddelde groei van 14% per jaar laten zien. Zo’n cijfer zit er dit jaar niet in. De tweede helft van 2019 was al zwak, terwijl dit normaal gesproken de maanden zijn met de hoogste verkopen. Context rekent op een kleine krimp van 2%, gevolgd door een herstel dat zich het eerste zal aandienen in het Oosten. Voorspellingen voor 2020 zijn echter moeilijk. Context constateert echter dat de meeste 3D printer verkopers normaal met een optimistische verwachting het nieuwe jaar ingaan, maar nu juist somber zijn. Ze rekenen pas op een herstel zodra de globale pandemie wegebt. 

HP heeft heel goede verkoopresultaten geboekt met de MJF 3D printers.

Aanbod- en vraagproblemen

De belangrijkste sleutelmarkten in elk van de vier segmenten worden namelijk geraakt door de lockdowns en slow-downs, zoals Context de situaties in bepaalde landen omschrijft. Bovendien hebben de 3D printerfabrikanten last van onderbroken aanvoerketens van onderdelen, die veelal uit China komen. Door de onzekerheid denken de fabrikanten nu eerder in termijnen van weken en kwartalen in plaats van jaren. Alle plussen en minnen bij elkaar genomen, zouden de verkopen van Industrial en Design 3D printers dit jaar wel eens met 4% kunnen krimpen. Een herstel zal dan pas in de tweede helft van 2020 plaatsvinden. 

Uitgelezen kans op de langere termijn

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee. De analisten van Context zien de huidige Coronacrisis als een kans voor de 3D printerindustrie op lange termijn. Zeker als de economie weer in haar normale doen geraakt, is het potentieel voor 3D printen groot. Want momenteel wordt aangetoond dat de technologie kan helpen om direct bij te dragen aan het oplossen van tekorten in de medische sector. De manier waarop 3D printen lokaal wordt ingezet, onderstreept de mogelijkheid die 3D printen de bedrijven biedt om de risico’s van complexe internationale supply chains in te dammen.

Foto: Desktop Metal is een van de nieuwe spelers die ervoor zorgt dat de 3D metaalprintermarkt vorig jaar nog licht kon groeien.

Back to top button