3D printmarktTechnology

Hoe kies je de 3D printtechniek die het beste past bij je product?

D2M belicht 3D printen van prototyping tot productie

Voor veel maakbedrijven is 3D printen een technologie waarbij ze door de bomen het bos niet meer zien. Het aanbod verschillende 3D printtechnieken lijkt overweldigend: hoe begin je dan met industrialisering? Hoe kies je de juiste technologie? De technologieroutes en de Expert Classes tijdens D2M maken de bezoekers wegwijs.


De keuze voor een bepaalde 3D printtechnologie begint steeds met de toepassing, zegt Kris Binon, XYZ-manager bij het Vlaamse AMIS dat naast software voor de AM-industrie ontwikkelt ook bedrijven ondersteunt bij de implementatie van 3D printen. “Hoe en onder welke omstandigheden word je product gebruikt? Van daaruit kies je een materiaal en dan pas de 3D printtechnologie”, zegt Kris Binon.

Plaats 3D printtechnologie in een breder kader

Kris Binon
Kris Binon is een van de sprekers in de Expert Classes tijdens D2M.


Einde van de hype
Tijdens D2M geeft hij een Expert Class met als veelzeggende titel AM: het einde van de hype, begin van industrialisering? Kris Binon schetst hierin een kritische blik op waar 3D printen momenteel staat en hoe de toekomst er zal uitzien. Volgens hem zijn er al voldoende mogelijkheden om 3D printen toe te passen in waardeketens, mits je de technologie in een breder kader plaatst. Ook nabewerken moet hierbij betrokken worden. “3D printen kan duurder zijn maar toch nuttig, als je bijvoorbeeld bespaart op assemblage. Of als je productielijn weer sneller draait omdat je stukken sneller beschikbaar hebt.”


De rol van 3D scannen
3D printen staat niet op zichzelf. Tijdens het netwerk- en demo event voor de hele keten van design tot en met productie, zal bijvoorbeeld 4C Creative Cad Cam Consultants demonstreren hoe 3D scannen aansluit op 3D printen, Bijvoorbeeld via reverse engineering: obsolete onderdelen die niet langer in de reguliere supply chain beschikbaar zijn, kan men scannen en daarna 3D printen. Ook het scannen van een 3D geprint onderdeel om de data te vergelijken met het CAD-model en zo de kwaliteit snel beoordelen, is een mogelijkheid.

Het Gentse Cronenburg past de Leo 3D scanner van Artec toe in het productieproces van bijzonder hoogwaardig hang- en sluitwerk.


Full color printen van prototypes
Tom Neuttiens, docent aan Arteveldhogeschool, verzorgt tijdens D2M een Expert Class over het gebruik van full color printen van prototypes. Naast het scannen en 3D modelleren van het prototype demonstreert hij hoe via UV-mapping en texture painting een 3D-desing voorzien wordt van kleuren en texturen. Via kleurmeting en de nodige nabewerking worden kleuren zo accuraat mogelijk weergegeven en ontstaat een realistisch full colour prototype.


Florèn van Olden van Festo verzorgt op de tweede beursdag een Expert Class over hoe Festo het thema additive manufacturing vanuit twee perspectieven benadert.


D2M vindt op 27 en 28 maart plaats in Kortrijk. Registreren voor gratis toegang kan via deze link.

Back to top button