Top story

5 redenen om 3D printen te overwegen als productietechnologie

En waarom het thema thuishoort op reguliere vakbeurzen

Eigenlijk is er geen enkele beurs voor de maakindustrie meer die het thema 3D printen niet oppakt. Misschien gebeurde dit enkele jaren geleden nog uit opportunisme, men liftte mee op de hype; tegenwoordig springen steeds meer signalen op groen voor 3D printen. Het onderwerp hoort daarom thuis op de reguliere beurzen en netwerkevents. Ook op D2M.


D2M (Design 2 Manufacturing), het samengaan van Prototyping en MNE in Kortrijp Xpo, pakt het thema eveneens op. Op Prototyping was 3D printen altijd al een thema. Op het Machineering Network Event minder. Maar nu 3D printen van prototyping richting serieproductie gaat, wordt de technologie een tool in de gereedschapskist van reguliere maakbedrijven Vijf redenen waarom.

Reden 1: digitalisering

De maakindustrie digitaliseert in hoog tempo. Ruim tien jaar na de introductie van het begrip Industrie 4.0 op de Hannover Messe begint Industrie 4.0 door te dringen tot in de (kleinere) maakbedrijven. Additive Manufacturing is bij uitstek een digitale productietechnologie, die zonder gereedschappen werkt en zonder fysiek instellen zoals bij een CNC-machine wel nodig is. Weliswaar omvat de AM-workflow de eerste keer nog steeds een werkvoorbereidingsstap, de productie van AM-componenten verloopt grotendeels digitaal. Daarom past het in de digitaliseringstrend waar maakbedrijven mee te maken hebben.

Reden 2: supply chain onderbrekingen

De afgelopen jaren zijn vaak een nachtmerrie geweest voor inkopers in de industrie. Supply chains zijn lang en complex geworden. 3D printen is een oplossing om de ketens korter te maken. Doordat instelkosten wegvallen, vervalt een typische regel uit de klassieke maakindustrie die zegt hoe meer onderdelen je in één keer produceert, hoe goedkoper de stuksprijs. On-demand productie is een van de sterkte kanten van 3D printen, iets dat meer en meer machinebouwers in de Benelux ontdekken. Voorraden zijn voor hen iets uit het verleden.

Lees ook dit artikel in Solutions Magazine: McDonalds? Takeway of toch lokaal inkopen: wat wordt het?

Reden 3: duurzaamheid

Je kunt lang en breed discussiëren over klimaatverandering, de noodzaak tot CO2 discussie en de opwarming van de waarde. Voor- en tegenstanders zijn moeilijk te overtuigen. Als de wereldbevolking eind dit jaar kaap van 8 miljard mensen overschrijdt, is wel duidelijk dat het verbruik van grondstoffen niet in dit tempo kan door gaan. Additive Manufacturing is een groene productietechnologie (ook al kan het stukken beter dan soms gesuggereerd wordt). Materiaal gebruik je alleen waar nodig. En door nieuwe designstools zoals topologie optimalisatie en generative design, kunnen de producten nog verder geoptimaliseerd worden om met zo min mogelijk materiaal en energie maximaal te presteren. Addtive Manufacturing gaat een belangrijke rol spelen in de duurzame maakindustrie.

Reden 4: de arbeidsmarkt

Alle sectoren worstelen met gebrek aan medewerkers. Maar de industrie kampt al decennia met een tekort aan vakmensen. Zeker de maakindustrie. Additive Manufacturing wordt steeds meer een manarme productietechnologie doordat ook post processsingstappen geautomatiseerd worden. Bovendien is het een technologie waar je jongeren eerder voor interesseert dan andere productietechnieken. Zeker hoger opgeleiden zullen sneller voor een maakbedrijf kiezen dat volop inzet op de nieuwe technologie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Reden 5: grenzen van bestaande technieken

Het artikel over de visie van ASML op Additive Manufacturing in de recente editie van Solutions Magazine spreekt boekdelen. Hightech machinebouwers stuiten stilaan op de grenzen van de bestaande productietechnieken. Als ze met hun eigen machines nog een stap verder willen gaan, hebben ze nieuwe technologie nodig. Dit betekent dat deze markt komende jaren tot ontwikkeling gaat komen. Additive Manufacturing (AM) kan bedrijven een competitief voordeel bieden. Ze moeten alleen weten waar het mogelijk en nuttig is om deze innovatieve technologie in te zetten. Wie nu aanhaakt, kan straks de hightech OEM’s in de Benelux volgen.

D2M; hele keten van idee tot en met product

D2M brengt de hele keten van ontwerp tot en met productie in beeld. En daar speelt 3D printen een rol in. Flam3D heeft dit jaar samen met de organisatoren van de beurs in Kortrijk Xpo het initiatief genomen voor Café 3D. Het is een informatiepunt, waar de bezoekers van D2M hele laagdrempelig met hun vragen over Additive Manufacturing terecht kunnen. Café 3D is gesitueerd midden in de 3D themazone, dus vanuit de neutrale advisering door het team van Flam3D kunnen bezoekers direct naar de aanbieders van de technologie gaan.

D2M (Design to Manufacturing) vindt op 21 en 22 september plaats in Kortrijk Xpo. Meer informatie en aanmelden kan via deze link en gebruik code DTM105 voor gratis toegangskaarten

Back to top button