Technology

MCAM 3D print oplosbare spuitgietmatrijzen voor korte validatiecycli

Unieke prototyping technologie in de Benelux op Machineering

Snel prototypes kunnen leveren in een kunststof die ook voor het eindproduct gebruik gaat worden: Dat is het concept achter de SPRINT technologie zoals Mitsubishi Chemical Advanced Materials (MCAM) deze inzet voor de productie van prototyping spuitgietmatrijzen. Voor producten waarvoor eigenlijk een deelbare matrijs nodig is, heeft SPRINT de oplossing om de hele matrijs op te lossen.


De 3D printtechniek van SPRINT is bedoeld voor de fase van productontwikkeling, wanneer designs getest en producten en materialen gevalideerd moeten worden. Gewoon 3D printen van prototypes biedt dan slechts beperkt een uitkomst, omdat de materialen waarmee geprint wordt veelal niet dezelfde zijn als de uiteindelijke spuitgietmaterialen. Investeren in een stalen of aluminium matrijs is echter riskant, omdat mogelijk designwijzigingen direct tot dure aanpassingen aan de matrijs kunnen leiden. Bovendien kost de productie weken doorlooptijd.

Tijdens Machineering wordt op woensdag 8 september een Expertclass aan de 3D printtechnologie gewijd. Deelname aan de beurs in Brussel is gratis en er gelden geen coronabeperkingen meer. Meld je hier aan voor gratis toegang, gebruik daarvoor code 107.

Sprint am
Enkele voorbeelden van producten die MCAM geproduceerd heeft met de SPRINT spuitgietmatrijzen (Foto MCAM).

Hars lost op in een alkalisch bad

De SPRINT technologie (Soluble Printed Injection Tooling) biedt dan uitkomst. Omdat de hars waarmee de matrijs geprint wordt, oplost kan men ondersnijdingen en holle delen spuitgieten, zonder dat er een deelbare matrijs nodig is. De beperking is wel dat je niet alle kunststoffen kunt verwerken in deze geprinte matrijs. Ze moeten bestand zijn tegen het alkalisch bad waarin de matrijs oplost. Print je een deelbare matrijs, dan vervalt deze beperking. Dan kan men de gangbare kunststoffen spuitgieten, inclusief gevulde kunststoffen met glas- en carbonfiber, beginnend bij thermoplastische elastomeren tot hoge temperatuur materialen zoals PEEK.

Praktijkvoorbeelden MCAM Tielt

De winst van het proces zit in de aanzienlijk lagere kosten en de korte doorlooptijd en de lage kosten. Mitsubishi Chemical Advanced Materials heeft hier al voorbeelden van. Deze zullen in de Expertclass op Machineering worden toegelicht. De kostenbesparingen kunnen hoog oplopen, maar de tijdwinst zal vaak doorslaggevend zijn omdat hierdoor de time-to-market van nieuwe producten aanzienlijk korter wordt.

FOTO MCAM plaatst de 3D geprinte matrijzen in een stalen moedermatrijs.

Back to top button