3D printmarkt

Sodick neemt belang in Prima Additive

De Japanse fabrikant van onder andere zink- en draadvonkmachines Sodick neemt een minderheidsbelang in Prima Additive. Tegelijkertijd gaan de twee bedrijven een business alliantie smeden om gezamenlijk de groei van industriële technieken voor AM te bevorderen.


Sodick heeft een belang van 9,5 procent in Prima Additive genomen middels een kapitaalsverhoging. De Italiaanse fabrikant van AM-systemen is momenteel in handen van Prima Industrie Group (een Italiaanse machinebouwer). De beide aandeelhouders van deze laatste groep, Alpha Private Equity en Peninsula Capital Funds, zijn actief in bedrijven die geavanceerde lasertechnologie en metaal AM systemen ontwikkelen.

Japans en Italiaans concern gaan samen de markt voor metaal AM op

Paolo Calefati, CEO van Prima Additive (Foto’s Prima Additive)


AM niet onbekend voor Sodick

Additive manufacturing is geen onbekend thema voor Sodick. De Japanners ontwikkelden eerder al een laser poederbed metaalprinter en een hybride systeem, voor 3D metaalprinten en CNC-frezen. Het klantenbestand zit wereldwijd in de precisieindustrie en in de productie van stempels en matrijzen. Ook in de Benelux is Sodick sterk aanwezig met de EDM-machines. De samenwerking tussen Sodick en Prima Additive is interessant vanwege de complementariteit van het aanbod van beide merken op het gebied van technologieën, producten, geïnteresseerde marktsectoren, klanten, toepassingen en geografische gebieden.


Nieuwe ontwikkelingen en cross-selling

Deze meerwaarde willen ze verder ontwikkelen en vermarkten in de alliantie die ze opzetten. Prima Additive en Sodick gaan samenwerken op het gebied van metaal AM-productiesystemen, een sector die de komende jaren naar verwachting zal groeien en waarin de bundeling van de vaardigheden van de twee bedrijven belangrijke ontwikkelingen van nieuwe toepassingen en nieuwe systemen mogelijk zal maken. Bovendien zal de samenwerking tussen de twee bedrijven commerciële synergiën opleveren die de promotie en cross-selling van de producten van de twee merken in de markt mogelijk maken.


Complementair

Paolo Calefati, CEO van Prima Additive, zegt over de samenwerking: “We verwelkomen Sodick van harte in onze bedrijfsstructuur: een investering van een andere belangrijke industriële partner die vertrouwen geeft in het groeipad van het bedrijf. Dit is een project waarin mogelijke en toekomstige synergiën zullen worden onderzocht, waarbij de valorisatie van de complementariteit van de producten, maar ook van de culturele verschillen centraal staan. Het is een project dat twee bedrijven samenbrengt die de wereld van metaal additive manufacturing benaderen vanuit de zoektocht naar winstgevende en schaalbare toepassingen dankzij een innovatieve mindset en een sterke industriële traditie.”

Back to top button