Applications

Markforged 3D print elke 3 minuten speciaal staafje voor Covid-19 test

Het Rady Children’s Hospital San Diego en de University of California San Diego hebben 30.000 nasopharyngeale wissers (swabs), Fiberflex Rayon, besteld bij Markforged en Neurophotometrics. Na een geslaagde klinische validatie wil het universiteitsziekenhuis de staafjes voor een Covid-19 test, nu op grotere schaal gaan testen. Markforged zegt de capaciteit op te kunnen voeren naar 100.000 3D geprinte swabs per dag.

Er is niet alleen een tekort aan nasopharyngeale wissers voor het grootschalig afnemen van Covid-19 testen. Een van de andere problemen die zich blijkbaar voordoen bij de moleculaire testen op het Covid-19 virus, de zogenaamde PCR test, is het risico op contaminatie door de lijm die gebruikt wordt om de vezels op het ‘wattenstaafje’ te bevestigen. Markforged en de Amerikaanse start-up Neurophotometrics hebben daarom een heel nieuw design ontwikkeld waarbij ze slim gebruik maken van de mogelijkheden van de Onyx 3D printer van Markforged.

Nylon vezels 3D printen en niet lijmen

Normaal gesproken gebruik je deze 3D printer om een nylon product te versterken met bijvoorbeeld carbonvezels. Dat gebeurt nog steeds voor een deel van de schacht. Aan de bovenkant van het staafje wordt een speciale top, omwikkeld met nylonvezels, aangebracht zonder lijm. Hierin zit de kennis van glasvezels van Neurophotometrics. Dit levert twee voordelen op: allereerst is het totale oppervlak groter, waardoor dus meer testmateriaal uit de neusholte kan worden gehaald. Het tweede voordeel is dat er geen lijm nodig is, de vezels vormen een geheel met de schacht waardoor eventuele contaminatie door de lijm voorkomen wordt. 

De vezels. (Foto: Markforged)

Het designteam van Neurophotometrics heeft samen met de engineers van Markforged in anderhalve dag tijd liefst 55 design iteraties gedaan om tot het definitieve ontwerp van de FiberfLex Rayon te komen. Ze werken met meerdere partijen samen in het Swab56 Project. De swabs worden voor gebruik gesteriliseerd. Het Amerikaanse ziekenhuis heeft inmiddels een klinische test gedaan op een groep van 49 vrijwilligers. Hieruit komt naar voren dat de swabs 100% correcte diagnose stellen, tegenover commercieel verkrijgbare swabs niet verder komen dan 50 tot 60% correcte diagnose. Daarnaast is bij de afname van testmateriaal geen enkel staafje gebroken, ondanks de mechanische belasting. Voor alle zekerheid is het breekpunt in het ontwerp op 10 cm onder de top van het staafje geplaatst, zodat de swab nog altijd veilig verwijderd kan worden mocht het mis gaan.

Markforged zegt dat het nu klaar is om per dag 30.000 swabs te 3D printen. Het printen kost namelijk slechts 3 minuten per staafje. Mocht de vraag groter zijn, dan kan het de productiviteit verder opvoeren naar 100.000 staafjes per dag. 

Back to top button