3D printmarktManufacturers

Markforged stapt met overname Digital Metal in binder jetting markt

Högenäs concentreert zich verder op productie metaalpoeders

De binder jetting markt komt in beweging: Markforged neemt voor ruim $41 miljoen het Zweedse Digital Metal over. De Zweedse fabrikant van 3D metaalprinters op basis van binder jetting technologie wordt daarmee losgeweekt van Högenäs, de poederfabrikant. Markforged ziet de technologie als een zeer schaalbare AM-technologie voor de productie van eindonderdelen.


Marforged betreedt met deze overname de markt waarin Desktop Metal sterk bezig is marktaandeel op te bouwen en HP met de 3D metaalprinter eveneens hoge verwachtingen schept. Digital Metal is ze echter allemaal voorgegaan. Sinds 2003 ontwikkelt het Zweedse concern de binder jetting technologie en zet ook succesvol machines in de markt voor de productie van eindonderdelen. Högenäs heeft tot deze desinvestering besloten omdat het materiaalconcern zich verder wil focussen op de ontwikkeling en productie van metaalpoeders voor additive manufacturing. De opbrengst wordt gebruikt om de overnamekas van de Zweden te versterken.

Technologie goed voor opschalen van additive manufacturing

Technologie voor nieuwe toepassingen

Binder jetting is een aanvulling op het bestaande Digital Forge concept, zo legt het Amerikaanse concern uit. “De overname van Digital Metal versterkt onze visie op gedistribueerde productie door de betrouwbare, hoog-volume productie van precieze metalen onderdelen op de locatie waar de vraag zich voordoet. De integratie van de oplossing van Digital Metal in het Digital Forge-platform stelt ons in staat om nieuwe toepassingen in de medische, automobiel-, luxe goederen- en andere industrieën te vinden,” zegt Shai Terem, president en CEO van Markforged. “Het Digital Metal-team heeft een robuuste en schaalbare oplossing gecreëerd die een aanvulling vormt op onze bestaande technologieën.”

Versnelde go-to-market

Digital Metal, een volledige dochteronderneming van Höganäs, is in 2003 gestart. Op de AM-systemen zijn sindsdien honderdduizenden onderdelen geproduceerd. Deze onderscheiden zich mede door de hoge resolutie, de oppervlaktekwaliteit en de snelheid waarmee ze worden geprint. Door de Zweedse AM-technologie te koppelen aan het softwareplatform van Markforged, denkt de Amerikaanse printerfabrikant versneld nieuwe markten voor de binder jetting systemen te kunnen aanboren. Ook de Zweden zelf zien hierin de kans om de go-to-market te versnellen.

De Digital Metal technologie onderscheidt zich door de hoge mate van detaillering van de geprinte onderdelen.

In totaal ruim $41 miljoen

Markforged betaalt $32 miljoen in cash aan Högenäs, naast 4,1 miljoen aandelen. Daarnaast betalen de Amerikanen nog $ 1,5 miljoen in contanten om onevenwichtigheden in de balans van Digital Metal te vereffenen. Alles bij elkaar bedraagt de overnamesom dus meer dan $41 miljoen.

Back to top button