3D printmarkt

GS Technology officieel authorised partner Markforged

Niet alleen hardware verkopen, ook consultancy en opleiden

GS Technology is nu officieel authorized value added reseller voor Markforged.  Precies een dag voor  de start van Advanced Engineering kreeg Gianni Scoponi, CEO & Founder, het officiële bericht uit de VS. Het Vlaamse 3D printbedrijf was al langere tijd verdeler voor de 3D printers van Markforged. 


GS Technology presenteerde het nieuws vorige week op Advanced Engineering in Antwerpen, het goed bezochte engineeringsevent waar het de stand deelde met 3D Infinity. De twee bedrijven werken vaker samen.  “Consultancy doen we samen. Daarnaast hebben we een eigen productie met 3D printers die we tevens als showroom gebruiken”, zegt Gianni Scoponi, die zich nu officieel partner van Markforged in de Benelux mag noemen. In de productieruimte van het Antwerpse bedrijf staan ook machines van de Amerikaanse fabrikant. Hij wil vooral verder groeien in het bieden van totaal oplossingen voor industriële bedrijven die willen 3D printen. 

Potentieel van 3D printen met continue vezel nog onderschat in de machinebouw

Onbenut potentieel voor de composietprinter

Hij is overtuigd dat er nog een groot onbenut potentieel is voor de Markforged printers, die met een continue vezel de geprinte componenten verder versterken. “Veel machinebouwers kennen het verhaal niet, maar met de juiste oplossing kun je heel veel”, verduidelijkt Gianni Scoponi. Hij doelt dan onder andere op de combinatie van een PA, versterkt met korte vezels, waar tijdens het 3D printen nog eens een continue vezel aan wordt toegevoegd voor extra sterkte. De beide Vlaamse 3D printbedrijven lieten op de beurs onderdelen zien om de bezoekers te overtuigen van de sterkte. Met name nu levertijden voor freesdelen oplopen en kosten navenant zijn, kunnen de machinebouwers geld en doorlooptijd besparen door over te stappen op de composietprinters van Markforged. Gianni Scoponi: “Een onderdeel dat gefreesd al gauw € 175 kost, 3D printen wij voor € 50. Nu ook in de machinebouw series kleiner worden, is dit interessant.” Ook voor andere toepassingen lenen de materialen zich, bijvoorbeeld robotgrippers die precies aangepast kunnen worden aan de toepassing waarvoor ze nodig zijn. 

Van desktop tot industrieel

Om de technologie goed in te zetten, is wel specifieke kennis nodig. “Veel maakbedrijven vragen daarom eerst consultancy voordat ze zelf gaan 3D printen”, zegt Scoponi. Dat loopt uiteen van conceptontwikkeling en de productie van prototypes tot en met advisering over hoe 3D printen toe te passen in het bedrijf en scholing van medewerkers. Hier speelt hij op in samen met Simon van 3D Infinity. Als bedrijven daarna de rekensom maken om het verschil tussen CNC frezen en 3D printen achterhalen, is de keuze snel gemaakt. Ook scholing is een van de onderdelen van het dienstenpakket van de onderneming uit Antwerpen.  Markforged biedt naast de desktopserie ook de X3, X5 en X7 lijn printers aan. Deze lijn is meer bedoeld voor de industriële toepassingen. De meest recente composietprinter is de FX20. Deze beschikt over een verwarmde bouwkamer van 84 liter inhoud. De nauwkeurigheid waarmee de FX20 print komt onder meer van de lineaire encoders die in de aandrijfassen worden toegepast. 

Gianni Scoponi (rechts) samen met Simon Truant, oprichter van 3D Infinity.

GS Technology is overigens recent een crowdfunding campagne gestart via het WinWinner platform. In minder dan een maand tijd heeft het via crowdfunding meer dan € 100.000 opgehaald bij 51 investeerders. Het geld wordt geïnvesteerd in verdere groei van het bedrijf. 

Back to top button