3D printmarkt

SmarTech: Coronacrisis kan AM industrie weer op het groeipad brengen

De 3D metaalprintmarkt gaat mede door de Coronacrisis de komende maanden waarschijnlijk nog dieper wegzakken. De omvang kan zelfs krimpen, iets dat slechts een keer eerder gebeurde. Tegelijkertijd biedt de huidige wereldwijde crisis de AM industrie op langere termijn een kans. Dat verwachten de onderzoekers van SmarTech Analyses.


De onderzoekers van SmarTech Analysis volgen de 3D metaalprintmarkt op de voet. In hun recente Research Note maken ze onder andere de balans op over 2019, het slechtste jaar qua groei in de markt voor 3D metaalprinten sinds het onderzoeksbureau deze markt is gaan volgen in 2014. Afgelopen twee jaren is de groei van de metaalprintmarkt namelijk ingezakt van 34% begin 2018 naar iets meer dan 20% in Q1 van 2019 om in Q4 te eindigen op een groei van 5%. Het onderzoeksbureau telt dan de uitgaven aan machines, materialen en uitbestede productie bij elkaar op.  

Onderzoeksbureau rekent op korte termijn met krimp van de 3D metaalprintmarkt

Hardware leveranciers en print service bureaus meest geraakt

De leveranciers van de AM hardware en de service providers in de 3D metaalprintmarkt zijn het hardst geraakt. Zij zagen hun omzet het hele jaar door enkelcijferig groeien. De fabrikanten van de metaalprinters hebben in het 4e kwartaal net zoveel omgezet als een jaar eerder, terwijl het vierde kwartaal normaal gesproken een goed kwartaal is. De totale omzet in de 3D metaalprintmarkt is vorig jaar volgens SmarTech uitgekomen op $968 miljoen. In het 4e kwartaal van 2017 piekte deze omzet al eens op $858 miljoen. Dus ook over twee jaar gezien is de groei zeer matig. De oorzaken moeten vooral gezocht worden in de verslechterende omstandigheden voor de wereldwijde maakindustrie, gevoed door onzekerheden. 

Zorgt Coronacrisis voor tweede krimp ooit

Bovenop deze onzekerheid komen nu de gevolgen van de wereldwijde Coronapandemie. Tot nog toe heeft de markt voor 3D metaalprinten slechts een keer eerder een krimp gekend, na de financiële crisis van 2008. De onderzoekers schrijven echter dat de AM industrie er nu heel anders voorstaat dan in 2009, waarbij ze onder andere verwijzen naar een analyse die Materialise eerder dit jaar maakte. “De AM markt zit tegenwoordig in een heel ander stadium van de ontwikkeling vergeleken met 2009. De invloed van een mogelijke wereldwijde recessie zal vandaag heel anders zijn.”

Bovenaan het lijstje met strategische prioriteiten voor na de crisis staat supply chain stabiliteit en diversificatie

AM industrie moet mogelijkheden brugproductie benadrukken

Voor de periode na de komende dip zien de onderzoekers zelfs kansen, die ontstaan doordat de uitbraak van het Coronavirus lange supply chains steeds meer verstoort. SmarTech gelooft dat de onzekerheden een zeldzame kans bieden aan de AM industrie. “Bovenaan het lijstje met strategische prioriteiten voor na de crisis staat supply chain stabiliteit en diversificatie”, zeggen de analisten. Bedrijven gaan zich herbezinnen op hun huidige leveringsketens. De 3D metaalprint technologie is nu veel beter in staat om daarop te reageren dan eerder het geval was. 

Belangrijke kans voor de sector

SmarTech gelooft daarom dat de focus op het stabiliseren en versterken van supply chains een belangrijke kans voor de AM leveranciers kan worden. Dit zou de sector terug op het groeipad kunnen brengen. Als additive manufacturing een levensvatbare oplossing kan zijn voor het overbruggen van onderbroken reguliere leveringsketens, dan worden de hogere kosten per onderdeel geaccepteerd. Daarmee wordt een belangrijke belemmering voor additive manufacturing weggenomen. In het huidige klimaat staan de servicebureaus die 3D metaalprinten aanbieden er het beste voor. Sommigen van hen zien al een opleving van aanvragen en orders.

Als de sector erin slaag om de rol van AM voor supply chain onderbrekingen te overbruggen goed voor het voetlicht brengt, kan de huidige crisis de sector weer op groeipad brengen.

Eerst verdere dip, dan groei hervatten

Valt de wereldwijde economie meerdere kwartalen achtereen verder terug, dan komen ook de investeringen in additive manufacturing onder druk te staan, voorspellen de analisten. SmarTech gaat er eigenlijk vanuit dat de markt voor de AM partijen slechter zal worden, voordat het op termijn weer beter wordt. De markt zal uitdagend worden voor veel spelers. Dat neemt niet weg dat ook in zo’n dalende markt de grote print service bedrijven profiteren omdat ze een deel van de uitbestede productie gaan invullen, voordat bedrijven strategische beslissingen nemen om intern AM competenties op te bouwen. Kortom: er liggen kansen, zegt SmarTech. Voorwaarde is wel dat de AM servicebedrijven actief hun klanten benaderen over hoe ze de met additive manufacturing onderbrekingen in de reguliere aanvoer kunnen overbruggen. “Met een helder verhaal en de juiste productontwikkelingsstrategie, is op korte termijn een zekere expansie van de AM industrie mogelijk, op weg naar een hoog groeitempo op de langere termijn.” 

Back to top button