Materials

Markforged: koper 3D printen op Metal X

Markforged heeft koper vrijgegeven voor de Metal X 3D printer. Het gaat om 99,8% puur koper, geschikt voor toepassingen waarin thermische of elektrische geleidbaarheid belangrijk zijn.


Markforged breidt het aantal materialen voor de Metal X 3D printer gestaag verder uit. Koper 3D printen wordt er nu aan toegevoegd, omdat veel bedrijven die met de Metal X werken hierom vragen. De reden waarom de verschillende materialen niet in één keer op de markt komen heeft vooral te maken met het sinteren. “We moeten voor elk materiaal het juiste profiel ontwikkelen voor de sinteroven”, aldus een zegsman van het Amerikaanse concern.

Goed elektrisch geleidbaar

Het bijna pure koper heeft een elektrische conductiviteit van 84% volgens de IACS standaard. Het kan daarom gebruikt worden in toepassingen waarin de bestaande productietechnieken om koper te verwerken tekort schieten, bijvoorbeeld vanwege de vormvrijheid. Markforged zegt zelf dat het ook een alternatief is voor toepassingen waarin nu nog aluminium wordt gebruikt maar waarin thermische of elektrische geleidbaarheid wel belangrijk zijn. Vergeleken met aluminium is de elektrische conductiviteit bijna het dubbele.

Materiaalwissel binnen 10 minuten

De Metal X, die in feite met een filament print, biedt als belangrijk voordeel dat binnen 10 minuten van materiaal gewisseld kan worden. Het enige dat hiervoor nodig is, is een spoel met koper plaatsen en in het menu in de slicing software Elger koper kiezen. Ook de settings voor het reinigen van het geprint onderdeel en het sinteren worden meegeleverd. Markforged heeft hiermee een materiaal in het portfolio dat voor de laser poederbed systemen minder voor de hand ligt. Ook op die systemen 3D print men inmiddels koper, maar dat is uitdagender.

Nog meer materialen

In de rest van het jaar brengt Markforged nog meer nieuwe materialen voor de Metal X op de markt. Daaronder titanium. Momenteel zijn al beschikbaar 17-4PH Stainless Steel, Inconel 625, H13 Tool Steel, D2 Tool Steel, and A2 Tool Steel.

Foto’s: Markforged

Back to top button