Technology

Readily3D 3D print compleet product in 30 seconden

Onderzoekers van het Zwitserse EPFL in Lausanne 3D printen een kunststof object van twee centimeter in ongeveer een halve minuut. Dat doen ze met een nauwkeurigheid van 80 micron. Uiteindelijk denken ze te kunnen opschalen tot het 3D printen van producten tot 15 centimeter. Readily3D gaat de techniek verder ontwikkelen en naar de markt brengen.


Vorig jaar al gaf het EPFL in Lausanne op de Hannover Messe een voorproefje van de nieuwe 3D printtechnologie, High-resolution tomographic volumetric additive manufacturing. Deze maand publiceren ze hun onderzoeksresultaten in Nature en is er inmiddels een startup die de technologie verder naar de markt gaat brengen, Readily3D.

Medische beeldvorming

De basis van de technologie is computertomografie, een medische beeldvormingstechniek. Een laserstraal wordt door een transparante gel gestuurd. Deze laser zorgt voor polymerisatie van het materiaal, dat uithardt waar een deel van het beeld geprojecteerd wordt. Zo wordt het volledige volume in één keer opgebouwd. Dat gebeurt met een hoge nauwkeurigheid. Het belichtingspatroon wordt op basis van de oppervlakte scans berekend door algoritmen. Deze berekenen de hoek waaronder belicht wordt en de dosis licht die nodig is. Doordat het volledige volume van het product wordt geprint, is het proces een factor 10 sneller dan de laagsgewijze printprocessen.

In de video legt Damien Loterie de techniek uit.

Flexibele voorwerpen 3D printen

“Conventionele 3D printtechnieken bouwen onderdeel laag voor laag op. Het probleem is dat flexibele voorwerpen snel uiteenvallen”, zegt Damien Loterie, CTO van Readily3D. Daar heeft de Zwitserse technologie geen last van omdat zeer snel wordt gewerkt en het product min of meer in 3D wordt belicht. Toepassingen ziet men in onder andere de medische industrie, denk aan scaffolds met flexibele structuren waarin menselijke cellen worden geplaatst.

Opschalen naar producten tot 15 centimeter

Het team van EPL heeft al samen met een chirurg 3D-geprinte slagaders getest die met deze techniek zijn gemaakt. “De testresultaten waren zeer bemoedigend”, zegt Loterie. Bioprinting is dan ook een van de mogelijke toepassingen. Bij Readily3D, dat de techniek gaat doorontwikkelen en vermarkten, denkt men op te kunnen schalen tot producten van ongeveer 15 centimeter groot. Dan kan de techniek gebruikt worden voor het 3D printen van silicone of acryl producten, bijvoorbeeld voor interieurtoepassingen, die niet nabewerkt hoeven te worden.

EPFL neemt ook dit jaar deel aan de Hannover Messe

Back to top button