Technology

AMSystems Center stopt en gooit het over een andere boeg

AMSystems Center verzet de bakens en houdt in de huidige vorm op te bestaan. Nu een aantal fundamentele en toegepaste ontwikkelingen hun weg naar de verschillende sectoren hebben gevonden, gaan TNO en TUe High Tech Systems Center, de zaken anders organiseren, hebben ze bekend gemaakt.


Een van de stappen die in Eindhoven zijn gezet, is de oprichting va AM Systems BV als zelfstandig bedrijf. TNO is de aandeelhouder. De nieuwe onderneming legt de focus op het verder ontwikkelen en commercieel naar de markt brengen van methoden en technieken om industrieel 3D printen te versnellen. Met de oprichting van de nieuwe onderneming, vervalt de noodzaak om de naam AMSystems Center in stand te houden, laat Pieter Debrauwer, Research Manager bij TNO weten.

Verschuiving richting de business

Mede-oprichter en CEO van het nieuwe AMSystems is Roeland Brugman. Hij is al langere tijd bij TNO betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe business activiteiten. In het voorjaar van 2019 zei Pieter Debrauwer al dat industrieel 3D printen steeds meer opschuift richting de business en dat wat hem betreft de tijd rijp is om kennis en patenten aan de markt over te dragen. Dat is dus nu blijkbaar het geval.

AM Systems
PrintValley, doorontwikkeld bij AMSystems, is de basis voor hybrid manufacturing.

Food en Pharma

Een tweede marktsegment waar de focus op blijft liggen is Food en Pharma. Hier gaan de activiteiten verder in een samenwerking met Wageningen University onder de vlag van Digital Food Processing Initiative. Hierin werken TNO, TUe en Wageningen University samen. Bijzonder hieraan is de combinatie van food wetenschap met veel kennis over voedingswaarde van producten met de 3D printing food technologie en kennis. Gepersonaliseerde voeding wordt, verwachten de onderzoekers, binnen enkele decennium realiteit. Bestaande productieprocessen kunnen dat niet aan. 3D printen is dus gevraagd. In een later stadium wil men hier het 3D printen van medicijnen aan toevoegen.

Printed electronics

Het derde verticale marktsegment waar de focus op is gericht, is het 3D printen van elektronica. Dit wordt ondergebracht in het Holst Center op de High Tech Campus in Eindhoven. Dat blijft op dit punt nauw samenwerken met de TUe. Momenteel werken meer dan vijf Phd studenten aan dit thema.

Foto’s: AMSystems Center

Back to top button