design

Record aanmeldingen voor Design for AM Challenge 2020

Met 151 inzendingen heeft de Design for AM Challenge 2020 een recordaantal deelnemers getrokken. De nadruk in het merendeel van de inzendingen ligt op het vermijden van productieproblemen van conventionele technieken, reduceren van assemblage en het verlagen van de logistieke kosten. Hitech Bihca is als Nederlandse inzending genomineerd.


Het aantal deelnemers aan de jaarlijkse designcompetitie van Additive Industries ligt dit jaar 25 procent hoger dan vorig jaar. De inzendingen komen uit de hele wereld, van uiteenlopende industrietakken en ze tonen volgens Daan Kersten, CEO van Additive Industries, aan dat product designs verbeterd kunnen worden als je de vormvrijheid van Additive Manufacturing toepast. De jury heeft zes inzendingen geselecteerd voor de finale. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor Aravinth Karamai van Spareparts3D uit Frankrijk. Hij laat zien dat je met de combinatie van topologie-optimalisatie een verschil kunt maken op economisch vlak, vergeleken met traditionele productiemethoden.

Redesign laserlaskop van Hitech Bihca en K3d genomineerd

Professionals: Hitech Bihca genomineerd

In de categorie Professionals komt een van de drie nominaties uit Nederland. Hitech Bihca heeft samen met K3D een redesign gemaakt voor een laserlaskop. Door deze te gaan 3D printen, kunnen meerdere problemen bij de inzet ven de laserlaskop in de productie worden opgelost. Zo wordt de downtime verlaagd, verbetert de laskwaliteit, ligt de productiviteit hoger en ontstaan er geen beschadigingen meer, noch aan de laskop noch aan het product.

Industrieel en medische

De beide andere nominaties in de categorie Professionals komen uit Duitsland en Frankrijk. SMS Group laat zien hoe je mediablokken, gebruikt om vloeistoffen te geleiden, aangepast kunnen worden voor een optimale stroming. AM draagt bij aan het verkleinen van de grootte van deze componenten. Vergeleken met traditioneel gemaakte manifolds, verbetert de efficiency sterk, kunnen er geen lekkages ontstaan en door van gietstaal over te stappen op aluminium, realiseert men een gewichtsbesparing. 3DMedLab in Frankrijk heeft expandeerbare tussenwervelkooien ontwikkeld. Als je deze 3D print, kunnen in de medische wereld worden gebruikt. Dit zou verschillende risico’s tijdens de medische ingreep kunnen minimaliseren. Het gaat om een concept dat nog verder onderzocht moet worden.

Studentencategorie

In de categorie Studenten komen de nominaties uit het Verenigd Koninkrijk, China en de VS (California). Een student van BiometicAM van de universiteit van Huddersfield (VK) heeft een nieuw concept ontwikkeld voor een heupimplantaat. Met dit herontwerp kunnen problemen met implantaatrevisieoperaties en botresorptie sterk worden verbeterd. Het Scut Rotolab team van de South China University of Technology verbetert met een ontwerp voor AM de montageunit voor de stabilisator van een mobiele robot. Het origineel bestaat uit 27 delen en weegt 295 gram; het nieuwe wordt in één keer geprint en is 42 procent lichter. Sunriser uit Californa is genomineerd met een ontwerp voor een remklauw. Vergeleken met een gewone remklauw weegt deze de helft minder.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Additive World Conference op 1 en 2 april in Eindhoven.

Back to top button