designTechnology

Finalisten Design Challenge 2019 tonen brede inzetbaarheid 3D metaalprinten

De finalisten van de Additive World Design for AM Challenge 2019 tonen de brede inzetbaarheid van AM. K3D uit Terborgh bespaart met een 3D geprint mes voor het insnijden van brooddeeg tot 90% gewicht. Het Britse Carbon Performance scoort met een design voor een kritisch onderdeel van de wielophanging van een sportauto. En WinPro3D verdient de finaleplek met een redesign voor een technisch onderdeel voor een sublimatie proces.

 

Additive Industries heeft de finalisten bekend gemaakt van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2019. De jury heeft liefst 121 inzendingen kunnen beoordelen, verdeeld over professionals en studenten, afkomstig uit de hele wereld. “De redesigns tonen aan hoe producten verbeterd kunnen worden als je de vormvrijheid van additive manufacturing toepast”, zegt Daan Kersten, CEO van Additive Industries. Hij ziet onder de inzendingen enkele potentiële businesscases.

Van onderdelen broodbakmachines tot tank voor Cubesat

 

De 3D geprinte remklauw, een van de inzendingen die meedingt naar de3 hoofdprijs.

 

Problemen klassieke technieken elimineren

Hij ziet dat de inzenders opnieuw gezocht hebben hoe ze met de mogelijkheden van 3D metaalprinten problemen met klassieke productietechnieken kunnen elimineren. Ze integreren functies zodat er minder componenten nodig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de inzending van het Nederlandse K3D, de AM-dochter van de Kaak groep uit Terborgh. De genomineerde inzending van K3D is een herontwerp van een snijmes voor de broodbaklijnen van het moederbedrijf. Het onderdeel is geoptimaliseerd voor 3D metaalprinten. Daarbij bespaart K3D gewicht, zijn er minder onderdelen nodig waardoor de totale kostprijs lager wordt en lost men het probleem op dat deeg aan het mes blijft kleven.

 

Slimme toepassing lattice structuur

WinPro3D uit India is genomineerd met een heel andere toepassing. Voor het sublimatie proces heeft men de zogenaamde Cold Finger thermische trap geredesigned. Dit onderdeel condenseert alle dampen, behalve de permanente gassen. De performance van het onderdeel is verbeterd door latticestructuren te printen. Deze houden de cryogene temperaturen langer vast. De derde finalist bij de professionals is Carbon Performance. Het Britse team heeft een deel van de wielophanging van een sportwagen herontworpen voor 3D metaalprinten. Dankzij topologie optimalisatie werd het gewicht met 30% verminderd.

 

Van links naar rechts: bovenste rij de inzendingen van Carbon Performance Ltd, K3D en Wipro3D. Onderste rij de remklauw van de Nanyang Technological University, de cubesat tank uit Canada en de connecting rod van de Landmark University Nigeria.

 

Finalisten bij de studenten

Bij de studenten komende finalisten uit Singapore, Canada en Nigeria. De studenten van de Nanyang Technological University in Singapore hebben een remklauw herontworpen. Dat zorgt voor een gewichtsbesparing van 2,61 kg, 35% van het oorspronkelijke gewicht. Met topologie optimalisatie heeft een student van McMaster University in Canada de stijfheid van een tank voor Cubesat Propellant Tank verhoogd, zonder de wanddikte en de massa te vergroten. Daarin slaagt hij door de oppervlaktefeatures te wijzigen. Topologie optimalisatie is eveneens de insteek bij de inzending Twin Spark Connecting Rod van de Landmark University in Nigeria.

 

FOTO boven: de inzending van K3D is een van de finalisten.

Eervolle vermeldingen Aidro en SMS Group

De jury kent dit jaar twee eervolle vermeldingen toe. De eerste gaat naar Aidro Hydraulics & 3D Printing in Italië, de winnaar van verleden jaar. Dit keer slaagt het erin om een hydraulische component te ontwerpen vanuit de functie en niet vanuit de beperkingen van de maaktechnologie. De tweede eervolle vermelding gaat naar SMS Group in Duitsland. Daar is een nozzle herontworpen. De voor AM geoptimaliseerde vorm weegt slechts 0,85 kg vergeleken met 2,5 voor het klassieke model. En de breedte van het monolithische onderdeel bedraagt 35 mm vergeleken met 65 in de oude uitvoering. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Additive World Conference op 20 en 21 maart in Eindhoven. Meer over deze AM-conferentie kun je hier lezen.   

Back to top button