3D printmarktTechnology

Doorbraak AM vergt denken in integrale procesketens

De AM infrastructuur past momenteel niet in de rest van productieprocessen. “Dat is een van de grootste uitdagingen.” Dat zegt Kristian Arntz, directeur Aachen Center for Additive Manufacturing (ACAM). De brede doorbraak van additive manufacturing in industriële toepassingen zal afhangen van hoe de technologie geïntegreerd wordt in zowel horizontale als de verticale procesketens.  Integrale procesketens spelen de sleutelrol.

Dat zal een van de stellingen zijn die Kristian Arntz samen met professor Ian Gibson van het Fraunhofer Project Centre in Enschede zal poneren tijdens hun presentatie op Additive World Conference in Eindhoven. 3D metaalprinterfabrikant Additive Industries organiseert op 20 en 21 maart voor de 7e keer deze conferentie, waarin diepgaand wordt gediscussieerd over de technologie zelf en de manier waarop de industrie deze succesvol kan inzetten.

7e editie Additive World Conference: kansen en toepassingen AM

ACAM


Kristian Arntz en Ian Gibson spreken ’s middags over de geïntegreerde maakoplossingen voor industriële additieve productie. Integrale procesketens is een van de thema’s waar het ACAM in Aken aan werkt. Additive manufacturing kan volgens Arntz het belangrijkste deel zijn van de totale waardeketens in uiteenlopende sectoren. Het probleem is echter dat AM niet alleen onderdeel is van een horizontale keten, waarin het amper gekoppeld is aan andere stappen. AM maakt ook nog eens deel uit van een verticale procesketen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan printjob voorbereiding en aan nabewerken. CNC-frezen bijvoorbeeld omdat een geprint onderdeel een betere oppervlakteruwheid nodig heeft dan met 3D metaalprinten haalbaar is.

Integrale procesketens: gebruik sterkte welke technologie

Voor een doorbraak van additive manufacturing is het noodzakelijk dat er meer vanuit deze procesketens gedacht wordt. En dat er een integratie plaatsvindt. “Gebruik de sterkte van elke technologie”, zegt Kristian Arntz. De presentatie van Tobias Brune van SMS Group laat een extreem voorbeeld van procesintegratie zien. Het Duitse bedrijf werkt samen met Additive Industries in het Scale4Series project aan een volledig geïntegreerde fabriek voor additive manufacturing: van poederproductie tot en met 3D printen en postprocessing onder een dak.

integrale procesketens

Toepassingen uit hydraulica en medische industrie

Tijdens de 7e editie van Additive World Conference spreekt ook Valeria Tirelli, CEO van Aidro Hydraulics & 3D printing. Het Italiaanse bedrijf was vorig jaar de winnaar van de Design Challenge 2018. Aidro 3D print succesvol manifolds voor de hydraulische systemen die het bouwt en weet de voordelen van AM optimaal te benutten. Een andere spreker die een concrete toepassing laat zien, is Dale Swarts, chief engineer voor AM bij Stryker, de fabrikant van medische implantaten en instrumenten. Hij gaat in op de vraag hoe je met additive manufacturing de zorg voor patiënten verbetert.

De keynotelezing wordt dit jaar gegeven door Manuel Michiels van Materialise. Hij spreekt over simulatie en automatisering.

Het volledige programma kun je hier zien. De tweede dag van de conferentie vindt bij Additive Industries plaats, met onder andere een presentatie over hoe het Alfa Romeo F1 team de Metalfab1 3D metaalprinter inzet om de grenzen in de F1 motorsport continu te verleggen.

Back to top button