Technology

Dassault Systèmes investeert in 3D printerfabrikant Rize

Dassault Systèmes investeert in de Amerikaanse 3D printerfabrikant Rize. Het is voor de eerste keer dat de softwareontwikkelaar in een hardwarebedrijf investeert. De samenwerking is strategisch en hecht. Rize gaat gebundelde pakketten aanbieden: een 3D printer in combinatie met een licentie voor Solidworks.

 

Dat hebben de beide bedrijven bekend gemaakt in Dallas, waar deze week Solidworks World 2019 plaatsvindt. Rize toont hier zowel het carbon materiaal dat op de Rize One gebruikt kan worden als de XRize, de full color printer. Het grote nieuws is echter de strategische samenwerking tussen Rize en Solidworks. “We willen de 3D printer nog dichter bij de engineer brengen”, aldus Solidworks CEO Gian Paolo Bassi.

 

Integratie Solidworks software in aansturen 3D printer

 

Solidworks CEO Gian Paolo Bassi (links) samen met Rize president en CEO Andy Kalambi.

 

3D printen wordt inclusieve technologie

Volgens Rize president en CEO Andy Kalambi is het doel van de samenwerking om 3D printen ‘inclusive’ te maken. “Nu is het een exclusieve technologie.” De integratie van Solidworks in de 3D printtechnologie leidt volgens hem tot een slimme werkomgeving voor de engineer. Ervaringen van klanten van Rize tonen aan dat ze sneller iteraties doen en de productontwikkeling versnellen. Ook worden deze printers veelvuldig ingezet voor het printen van tooling. Door de koppeling van de designsoftware van Solidworks kunnen op voxelniveau kleuren worden geprint. Toepassingen hiervan zijn onder andere slijtindicatoren printen maar ook door een QR code door het hele product te printen, elk onderdeel een directe koppeling naar de digitale tweeling te geven. Ook hiervoor kan dan worden teruggevallen op softwareoplossingen van Dassault Systèmes.

 

De Rize One is met een kleine aanpassing in staat om carbon gevuld materiaal te printen.

 

Naadloos aansluiten op .works platform

Andy Kalambi noemt het deze week in Dallas aangekondigde 3DExperience.works platform, waarin 12 Dassault design-, simulatie- en planningtools beschikbaar komen, een belangrijke stap waar de samenwerking met de 3D printerfabrikant op aansluit. “.Works was de ontbrekende schakel tussen innovatie en de productie ervan. Wij overbruggen dit met 3D printen met ons end to end proces. Wij maken de fysieke creatie van de digitale omgeving.”

 

Distributienetwerk

Hoe de samenwerking in het distributiekanaal gaat uitpakken, is een van de thema’s die verder uitgewerkt moeten worden. Volgens Gian Paolo Bassi van Solidworks zijn er partners die de 3D printers van Rize kunnen gaan verkopen omdat ze nog geen andere merken in hun portfolio hebben. Anderen hebben dit wel. Samen met enkele andere investeerders wordt in deze serie B funding zo’n 15 miljoen dollar in Rize geïnvesteerd.

 

De XRize 3D print full color maar kan ook het carbongevuld materiaal 3D printen.

Back to top button