design

Purmundus challenge zoekt interactie AM en innovatieproces

Formnext designcompetitie zoekt nieuwe rol van AM

De purmundus challenge zoekt dit jaar inzendingen die de interactie tussen 3D en 4D printen en innovatieprocessen weerspiegelen. De deelnemers moeten met pakkende concepten komen voor de productie van morgen, met materialen en procedures die nog niet zijn doorgebroken. De winnaars worden tijdens Formnext bekend gemaakt.

Additive manufacturing gaat weg van technocentrische focus

De ontwikkeling van 3D en 4D printen zit in een overgangsfase, aldus de initiatiefnemers van de purmundus challenge, de designcompetitie voor professionals, instituten en bedrijven, onderdeel van Formnext. De technologie verschuift van een technocentrische oriëntatie naar een ‘meerlagige en multidimensionale innovatiecultuur’. Anders gezegd: de manier waarop innovatie plaatsvindt verandert door 3D printen. Daarom zoekt men dit jaar vooral naar voorbeelden op het snijvlak van 3 en 4D printen, processen, materialen en innoveren.

Nieuwe materialen en processen

De trend gaat duidelijk richting het hele ontwikkel- en innovatieproces en weg van de technologie. Die is wel belangrijk, maar ondergeschikt aan het proces. Het is de bedoeling dat de deelnemers een leidend idee creëren voor additieve manufacturing en de productie van morgen. Ze worden uitgedaagd om met heel nieuwe processen te komen en materialen te gebruiken die nog niet zijn doorgebroken. Uiteraard speelt het design ook een rol, samen met de praktische voordelen, de kosteneffectiviteit en de esthetische kan van het product. De internationale jury beoordeelt de inzendingen op al deze aspecten.

€ 6.000 prijzengeld

De purmundus challenge staat open voor zowel bedrijven, kennisinstellingen alsook individuele professionals. In totaliteit is er een prijzenpot van € 6.000 te winnen. De inzendingen van de winnaars in de verschillende categorieën worden tentoongesteld tijdens Formnext (16-19 november Frankfurt). Deadline voor inzendingen is 22 september. Hier lees je meer over deze designcompetitie.

En wil je alvast inspiratie opdoen over nieuwe materialen en designtrends, lees dan het artikel van Erik Tempelman van de TU Delft in de april editie van 3D Print magazine

Back to top button